Президентът Румен Радев ще свика заседание на Консултативния съвет за национална сигурност на 30 май. Това обявиха от прессекретариата на държавния глава, но без да съобщават повече подробности.

Темата на сбирката е „Рискове и заплахи за националната сигурност на Република България и необходими мерки за нейното укрепване“. Кои ще бъдат лекторите с доклади и кои точно аспекти от националната сигурност ще се разискват засега не е ясно.

По време на консултациите при президента в края на април преди съставянето на правителство от БСП настояха за свикване на КСНС по две теми - демография и бедност. Точно тогава излязоха и статистически данни, че около 1/3 от населението у нас живее в лишения и това беше мотивът на лидерката на левицата Корнелия Нинова да поиска КСНС. Соцлидерката увери, че държавният глава е приел предложението.

Това е първият КСНС, който Радев свиква от встъпването си в длъжност на 22 януари. Предишното заседание бе посветено на политическата криза в страната преди изборите. Росен Плевнелиев тогава покани новоизбрания, но още незаклел се президент, а той не отиде на съвещанието. 

Радев се срещна днес с представители на българската отбранителна индустрия и научно-изследователски организации по повод предстоящото домакинство на страната ни на европейска конференция, посветена на развитието на отбранителния и космически сектор в държавите членки на ЕС. Провеждането на форума беше предложено от президента Радев на срещата му с европейския комисар по вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и малки и средни предприятия Елжбета Бенковска през февруари.

По-късно днес президентът е на посещение във Велинград, а след това ще отдаде почит и ще поднесе венци пред храм-костницата „Св. Неделя“ в Батак.