Американският президент Доналд Тръмп заяви, че има право да споделя с Русия информация, свързана с тероризма и други въпроси, предаде Си Ен Ен.

Това бе първата му реакция след съобщенията, че той е разкрил секретна информация пред руския външен министър Сергей Лавров на срещата помежду им миналата седмица в Белия дом.

"Като президент исках да споделя с Русия (на публично насрочена среща в Белия дом), което имам абсолютното право да направя, факти, свързани с тероризма и безопасността на полетите. Причините са хуманитарни, освен това искам Русия здраво да засили борбата си срещу "Даеш" и тероризма", написа той в туитър.

 

 

 

 

Тръмп е споделил свръхсекретна информация с руския външен министър и руския посланик в САЩ на среща в Белия дом миналата седмица, съобщи първи в. "Вашингтон пост" вчера.

В днешните туитове на Тръмп видимо липсват данни, че споделената от него информация е класифицирана.

Но двама бивши официални представители, запознати със ситуацията, потвърдиха пред Си Ен Ен, че главните факти в публикацията са верни - президентът е споделил класифицирана информация с дипломат номер 1 на Москва.

Днес Тръмп не отговори на въпроси, зададени от журналисти, за срещата му с Лавров, предаде АП. Това стана на пресконференцията му в Белия дом с неговия турски колега Реджеп Ердоган. Президентът на САЩ каза само, че е имал "страхотна" среща с Лавров и че САЩ искат да получат колкото се може по-голяма помощ в борбата им срещу "Даеш".

Тръмп не разкрива директно източника на информацията, но според служители на разузнаването има опасения, че Русия ще бъде в състояние да го идентифицира.

Белият дом отхвърли вчера твърденията на "Вашингтон пост", като излезе с няколко изявления, преди да изпрати президентския съветник по националната сигурност Ейч Ем Макмастър да говори с репортери в Белия дом. Макмастър също участвал в срещата.

"Президентът не е разкрил никакви военни операции, които да не са публично известни", каза съветникът.

Срещата на 10 май в Белия дом между Тръмп, Лавров и руския посланик Сергей Кисляк предизвика тревога във Вашингтон. Още повече, тя се състоя само ден, след като президентът реши да уволни директора на ФБР Джеймс Коми, докато агенцията разследва възможни връзки на предизборния щаб на Тръмп с Русия.

Разговорът бил проведен по лично настояване на руския президент Владимир Путин. Той отправил молбата си, когато разговарял с Тръмп по-рано този месец. Предполагало се той да бъде при закрити врати и да не бъде отразен от медиите. Фотограф от руската агенция ТАСС обаче присъствал на срещата и направил няколко снимки на тримата участници. Там не била допусната нито една американска медия. Скандалното бе, че за участието на руския посланик Кисляк в сращета стана ясно именно след като бяха публикувани снимки в ТАСС. На тях Тръмп, Лавров и Кисляк са усмихнати до уши.

Разгневен служител на Белия дом заявил пред Си Ен Ен, че той и колегите му се чувствали "преметнати". Говорителката на Белия дом Сара Хъкаби Сандърс обаче твърди, че с недопускането на медии бил изцяло спазен протоколът.

През цялата си предизборна кампания Тръмп нападаше съперничката си Хилъри Клинтън, че пазела класифицирана информация в личния си имейл сървър, припомня Си Ен Ен.