Кметицата на София Йорданка Фандъкова ще поиска пълна забрана на реституцията в София, обяви самата тя пред БНТ. Поводът - последният случай, при който се оказа, че терен на метростанция в "Младост" 3 се е оказал "частен" заради съмнителна процедура по възстановяване на земя, смятана за общинска собственост. 

За случая се разбра от репортаж на бТВ. Кметицата обяви, че ще сезира и прокуратурата, защото проверката е показала, че теренът е върнат с фалшиви документи. От земеделския министър Румен Порожанов пък Фандъкова ще иска пълна ревизия на работата на поземлената комисия в София, която по закон се занимава с исканията за възстановяване на отнети по времето на социализма имоти. 

"Ще искам връщане на решението и отмяна на това възстановяване или тази реституция. И в същото време, ще поискам и се надявам да се видим с министъра, да поискам спиране. Каквото и да било, цялостно спиране на този процес на възстановяване на земеделски земи в кварталите на София. Защото знаете, срокът по закон е изтекъл още 1997 година. След това е удължаван. Но вече 20 години аз смятам, че който е имал наистина право, отдава е възстановил земите си. А сега това създава само възможност за далавери", заяви кметицата.

Решаването на казуса със спиране на реституцията обаче е по-скоро в ръцете на парламента, а не на министъра, тъй като сроковете са част от законодателството, обясниха юристи.

Връщането на имота до метростанцията в "Младост" 3 е на база на документ с дата от 1992 г., подписан от починалия през 1999 г. Иван Иванов. Въз основа на този документ е издаден нотариален акт за 2,2 дка в столичния квартал, чиито граници на практика включват даже стълбите на съоръжението. След няколко препродажби мястото става собственост на фирма. Така метростанцията няма да има паркинг, а до нея ще се появи блок, се твърди в репортаж на бТВ. Проверка показвала, че в архива на Втори нотариат такъв документ от 1992 г. няма.

Районната кметица на "Младост" Десислава Иванчева вече сезира прокуратурата по случая.