Премиерът Бойко Борисов разпредели ресорите на четиримата си заместници в Министерския съвет - Томислав Дончев, Валери Симеонов, Красимир Каракачанов и Екатерина Захариева. Съобщението дойде от пресслужбата на правителството.

По традиция Борисов като министър-председател лично ще наблюдава работата на трите специални служби - ДАНС и държавните агенции „Разузнаване“, ДАНС и „Технически операции“, както и делата във финансите на страната. 

Сред задълженията на вицепремиера по икономическата и демографската политика Валери Симеонов ще е координацията на работата на Държавната агенция за българите в чужбина.

Въпреки че лидерът на НФСБ беше този, който пледира за ограничаване на правата на сънародниците ни зад граница при гласуване и репликата му, че българите зад граница "му се мотаят в краката", той все пак поема ресора с решение на Борисов.

Освен тази агенция, Симеонов ще наблюдава дейността на министрите на труда и социалната политика, на здравеопазването, на околната среда и водите, на транспорта, информационните технологии и съобщенията, на икономиката и на туризма. Той ще се грижи и за Агенцията за закрила на детето, Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, Агенцията за ядрено регулиране, Патентното ведомство и др.

Заместник министър-председателят Томислав Дончев ще координира работата на министрите на регионалното развитие и благоустройството, на образованието и науката, на културата, на земеделието, храните и горите, на енергетиката, на младежта и спорта. Пак той ще координира връзките на правителството с Държавна агенция „Електронно управление“, Националната агенция за оценяване и акредитация, Националната агенция за професионално образование и обучение, Националния статистически институт и Националния компенсационен жилищен фонд.

Военният министър и силов вицепремиер Красимир Каракачанов закономерно ще наблюдава дейността на МВР, сигурността на информацията, архивите и държавния резерв.

А външната министърка и вице по правосъдната реформа Екатерина Захариева ще наблюдава работата на министрите Цецка Цачева и Лиляна Павлова - съответно в правосъдието и организацията на българското председателство на Съвета на ЕС. На нея се пада и работата с Държавната агенция за бежанците и антикорупционния център към Министерския съвет.