Ефектът от вируса WannaCry е знак за правителствата по света, че трябва да спрат да пазят киберуязвимости, които могат да бъда откраднати. Тази теза изказва в официалния блог на Microsoft президентът и главен юрисконсулт на компанията Брад Смит.

Смит изтъква, че кибератаката е в следствие на откраднати от Агенцията за национална сигурност на САЩ кодове, кражба, известна много преди атаката и позволила на Microsoft да направят обновление на Windows два месеца преди атаката. Именно то предпази множество компютри по света, а ударените са тези, които неразумно не са обновили операционната си система.

"Неколкократно уязвимости в ръцете на правителства са изтичали и са нанасяли щети по цял свят. Еквивалентен сценарий с конвенционални оръжия би било някой да открадне няколко ракети "Томахоук" от американската армия", обяснява Смит.

Според него, ако не искат това, правителствата трябва да предприемат същите мерки, които се ползват и за реалните оръжия - конвенционални, химически или ядрени. В частност, той говори за задължителни правила, съгласно които когато службите на една страна открият уязвимост, вместо да я пазят в несигурните си архиви, най-добрият вариант е да я съобщят публично и компании като Microsoft да могат бързо да я премахнат.

"Това е една от причините, заради които призовахме през февруари за нова "Дигитална Женевска конвенция", която да уреди тези проблеми, и правителствата да съобщават уязвимости на компаниите, а не да ги трупат, продават или експлоатират", каза още Смит.

Той увери, че от Microsoft ще продължават да правят всичко възможно техните клиенти да са защитени и от бъдещи евентуални атаки.