Споделям тревогата на г-н Лозан Панов за състоянието на нашата съдебна система, каза във Велинград президентът Румен Радев, предаде  "Фокус".

Обаче в същото време буди недоумение фактът, че точно съдия номер едно ме призовава в разрез с Конституцията да сформира Специализирана комисия по случая "Цум-гейт", коментира той. 

"Президентът, съгласно правомощията по Конституция, не е следовател или разследващ орган. Разбира се г-н Панов се позовава и на Решение № 25 от 1995 година на Конституционния съд, че при определени политически ситуации, президентът има право на извънконституционна намеса. Само че в своето писмо към мен, спестява най-важното - какви са формите на тази намеса, а те много ясно са казани, тази намеса е чрез писмени и устни изявления. Ето нещо, което сега правя и пред вас", каза също Радев.

Той допълни че всички очакват нашата съдебна система, използвайки всички органи и инструментариуми и механизми по Конституция, да докаже своята самостоятелност и независимост и да се справи с тези проблеми.

"Наистина в дневния ред на България не са крамолите във Висшия съдебен съвет. Ние очакваме от този Съдебен съвет да бъде пример за разум, за мъдрост, за гражданско отговорно поведение", каза също Румен Радев.

Председателят на ВКС Лозан Панов изпрати вчера писмо до президента Румен Радев, в което го призова да упражни конституционно установените си правомощия на държавен глава и да сформира специална комисия за разследване на срещата на главния прокурор с Георги Гергов и Сашо Дончев.

"Действията на главния прокурор пораждат основателни съмнения за дефицит, а защо не и за липса на правова държава. Без съмнение е, че това ще доведе до делегитимиране на една ключова държавна институция, каквато е прокуратурата. Нещо повече. След обявяването на срещата от единия от участниците, последвалите действия от страна на прокуратурата и неустановената истина за състоялия се разговор водят до възникването на основателни съмнения в обществото за съществуване на опасност оплакалият се от злоупотреба с власт гражданин да стане обект на репресивен реваншизъм", писа Панов.