Високомерието и аматьорският подход убиват Тръмп, когато работата опира до неговия руски проблем. И това е най-доброжелателното обяснение.

Първо, Тръмп взе много съмнителното решение да се срещне с висши руски представители ден след като взе много съмнителното решение да уволни човека, оглавяващ руското разследване на ФБР - Джеймс Коми. А сега "Вашингтон пост" съобщава, че на същата тази среща Тръмп е споделил свръхсекретна информация за "Даеш" с руснаците.

Това е информация, която според бивши американски представители може да застраши ценен разузнавателен източник в борбата срещу "Даеш" и да даде на вражеска Русия стратегическо предимство в Сирия, където целите й са различни от нашите. Ако имаше нещо още по-лошо, което Тръмп би могъл да направи на тази среща, не знам какво щеше да се случи.

Подробностите какво точно е обсъждал Тръмп с руския външен министър Сергей Лавров и посланик Сергей Кисляк са оскъдни, а "Вашингтон пост" не споменава някои от тях от съображения, свързани с националната сигурност. Но според представителите Тръмп препредал информация от споделени разузнавателни данни, които са толкова чувствителни, че някои подробности дори не са споделени със съюзниците на САЩ или дори с американското правителство. Тръмп се позовал на спецификата на заговора на "Даеш" и - което е най-проблематично - назовал града на контролираната от "Даеш" територия, където партньорът на САЩ засякъл опасността.

Излишно е да се казва, че споделянето на информация с руското правителство, която дори не е споделена със съюзниците, е голям гаф. Тръмп има голяма власт да разсекретява информация, така че вероятно е действал в рамките на правата си, като е говорил за нея. Но това е нещо, което със сигурност може да бъде назовано като нанесена от Тръмп и голямата му уста щета в борбата срещу "Даеш".

Представителите, с които "Вашингтон пост" разговаря, са бесни. Ето малко от техните реакции.

• "Тръмп, изглежда, е много безразсъден и не схваща важността на нещата, с които се занимава, най-вече когато става дума за разузнаването и националната сигурност." (Бивш висш американски представител, приближен до служители на настоящата администрация)

• "Русия може да идентифицира нашите източници и методи." (Висш американски представител)

• "Не мисля, че [на руските служби] ще им бъде трудно да се досетят." (Бивш представител на разузнаването, работил по въпроси, свързани с Русия)

• "Той като че ли си мисли, че това е като да влезеш в стаята или да говориш по телефона. Не разбира ли кое е тайна и кое не е? Ето какво ме притеснява." (Бивш американски представител)

Предвид това колко необичаен политик е Тръмп и как повечето от нас бяха шокирани, когато бе избран за президент, ние постоянно търсим някакви други обяснения за простотиите, които прави. Може би туитовете вършат работа! Може би агресивните му изказвания са изчислени! Мое би просто се опитва да ни отвлече вниманието! Може би той е наистина таен политически гений въпреки рейтинга му на одобрение от 36 на сто!

Но уволнението на Коми през миналата седмица, зле пресметнатите му последици и сега разкриването от Тръмп на свръхсекретна информация на Русия в Овалния кабинет рисуват доста ясна картина. Това е президент, който стреля от хълбока си. Понякога той стреля от хълбока си и улучва целта, но също така му причинява големи, големи проблеми, тъй като вече е президентът Тръмп, а не кандидат-президентът Тръмп. Едно е да кажеш нещо обидно по време на първичните избори в Ню Хемпшир, а съвсем друго да застрашиш оръдията за борба с тероризма, понеже първо приказваш, а после мислиш.

Любителите на теориите на конспирацията, които вярват в твърденията на това досие, ще повярват, че Тръмп умишлено предава ценна информация на приятелите си в Русия като отплата за помощта им на изборите през 2016 г. Но да го споделиш открито по време на среща с други служители на националната сигурност в стаята би изглеждало много любопитен ход. Както отбелязва в публикацията си "Вашингтон пост", движението на Тръмп бе бързо идентифицирано и контролът върху опасността бе задействан почти незабавно.

На много по-основно ниво изглежда, че Тръмп е безгрижен и съвсем не е наясно как нещата, които казва, могат да създадат проблеми - както проблеми на възприятието за него самия, така и проблеми от реалния свят на борбата с тероризма. Той позволява на това високомерие да му отнеме най-доброто и започва да се хвали с властта и информацията, с които разполага - точно както направи в имението си "Мар-а-Лаго" през февруари.

"Получавам страхотна разузнавателна информация - казал той на руснаците в сряда. - Имам хора, които ми предават страхотна разузнавателна информация всеки ден."

Тръмп глупаво подцени публичната реакция на уволнението на Коми и се оплете в обяснения. След това той се срещна с руснаците. После направи на тази среща нещо, което само ще подхрани приказките, че той е:

а) на разположение на Москва

и/или

б) напълно не в час като президент по начин, който е опасен.

Това е поредица от тясно свързани грешки, която само може да бъде допълнена с невероятно количество его и липса на нещо по-добро.

---------

* Авторът е старши политически репортер на в. "Вашингтон пост", където е публикувана статията.