Партията „Движение България на гражданите“ (ДБГ) е изпратила в прокуратурата сигнал за постъпилите заявления от партийни членове за напускане. Повод за това е напускането на съпредседателстващия партията Антони Тренчев и бившия депутат Настимир Ананиев, който обяви, че десетки членове на ДБГ са го последвали и също са напуснали партията на Меглена Кунева.

Подписите много се различават от тези в заявленията за влизане в партията. Ние подадохме сигнал в прокуратурата. Тези хора твърдят, че не са напускали. Заявленията физически са донесени на едни и същи бланки с един и същи текст на една и съща хартия и с едни и същи подписи. Тепърва ще каже контролната система кой ги е донесъл и дали има фалшификация“, обясни Найден Зеленогорски пред бТВ.

Той отрече коментарите, че ДБГ е в разпад. Партията продължавала да функционира и като член на Реформаторския блок.

„В Д"вижение България на гражданите" членуват около 10 хиляди човека. От тези 10 хиляди, заявления за напускане са подали 10-15 човека. Това е по-малко от един процент. Останалите 99,8% подкрепят ДБГ да продължи.“

Антони Тренчев и Настимир Ананиев напуснаха партията с обвинението, че лица от ръководството не са поели отговорност за загубата на изборите. Кунева се оттегли, но Найден Зеленогорски остана да ръководи всичко, коментираха те.

Да даваш и да получаваш не е едно и също. Сега е моментът да се дава – и време, и енергия, и пари. За да продължим напред и ДБГ, и Реформаторският блок. Щеше да бъде много по-достойно, ако си бяха подали оставката, когато бяхме във властта“, упрекна ги Зеленогорски.

Според него той и останалите от ръководството на ДБГ и РБ са „реализирали всичко, което е било необходимо като отговорност“.

„По-висока политическа отговорност не е понесена в никоя друга политическа сила. Ние си тръгнахме всички заедно и сега функционираме като Политически съвет на Реформаторски блок в оставка.“

Найден Зеленогорски отправи покана от името на Блока към "Нова република" и „Да, България“ да обсъдят и подготвят обща позиция по внесения от ГЕРБ законопроект за въвеждане на изцяло мажоритарно гласуване.

„За мен това е задължително - да седнем с ръководствата на ДСБ, СДС и ДБГ, когато минат националните форуми. Да кажем, че ние заедно не успяхме да се справим“, заговори и за бъдещето Зеленогорски.