Депутатите от ГЕРБ оттеглят подкрепата си от спорните промени в Закона за опазване на земеделските земи, с които се искаше удължаване на срока за застрояване на такива земи с променено предназначение с 3 години. Това бе първият законопроект, внесен от депутати от "Обединени патриоти" и ГЕРБ в 44-тия парламент, и дни наред представители на мнозинството обясняваха, че целта е да се защитят "дребни собственици" на земи, които заради икономическата криза не могли да започнат да строят в земите си досега. 

Законопроектът мина през комисията по земеделие в парламента без възражения от депутати от мнозинството, но предизвика първия протест срещу новата власт - на 13-ия й ден. Днес той изпадна от дневния ред на Народното събрание, а ГЕРБ обявиха мотивите.

Шефът на депутатите от голямата управляваща партия Цветан Цветанов обяви, че ГЕРБ "няма да допуснат поредното презастрояване и замърсяване на земите по Черноморието". От думите му обаче се разбра друга причина - че решението за оттегляне на законопроекта, дошло след консултации с патриотите, които били "основен вносител", е заради "политически спекулации" с текстовете. От партията на Бойко Борисов се оправдаха, че именно ГЕРБ през 2011 г. сложили 6-годишния срок за започването на строежи, който изтича сега. Според Цветанов дотогава "този срок беше безсрочен". 

Бившата министърка на земеделието, сега шефка на ресорната парламентарна комисия Десислава Танева каза, че дори проектът да беше приет, той не позволявал разрушаване на дюни, а и разрешителните за строеж в земеделски земи със сменено предназначение били 217 от 1817 имота, в които е можело да се строи. Тя отчете като грешка липсата на предварително обсъждане със заинтересованите страни на внесените и вече оттеглени предложения. 

„Лично аз съм защитавала и ще продължа да защитавам тезата за земеделските земи да има специално законодателство, осъвременено. Това е част от политическата програма - земеделските земи да запазят своето предназначение така, както е в целия ЕС”, заяви Танева. Въпреки че тя е сред депутатите от ГЕРБ, подписали се лично под спорния законопроект заедно с председателката на комисията по бюджет Менда Стоянова.

Преди ден и новият министър на околната среда Нено Димов обяви, че "не вижда защо хората със земи да не развиват търговска дейност и има много начини за застрояване, някои от които са приятни". 

От БСП от самото начало нарекоха законопроекта лобистки, а след новината, че ГЕРБ оттеглят проекта, се похвалиха, че това е тяхна заслуга. 

"Удовлетворени сме от факта, че ГЕРБ внесоха законопроекта за опазване на земеделските земи, но БСП ги спря. Тъй като имаше много коментари, че вносителите не са били разбрани, че - видите ли - имали други намерения, едва ли не отново БСП е виновна и пречи нещо“, заяви зам.-председателят на групата на социалистите Жельо Бойчев. Именно той обвини ГЕРБ в лобизъм заради поправките. 

Социалистите обаче не дадоха примери за инвеститори, чиито интереси е можело да бъдат обслужени от въпросните промени. 

След задочните вербални престрелки между ГЕРБ и БСП, и вносителите от "Обединените патриоти" обявиха, че щом ГЕРБ вече не подкрепя законопроекта, такъв няма да има.

"Събирането на 100-200 души пред парламента ще доведе до безконтролни внасяния и оттегляния на важни проекти", предупреди обаче депутатът Йордан Апостолов - първият подписан под спорните поправки. 

Патриотът заяви, че очаква становища какво ще се прави с хората, поели частни иницитиви за строителство по програмите на Държавния фонд "Земеделие", защото техни проекти щели да пропаднат, а ставало дума за неусвояване на европари. 

„Щом коалиционният партньор е решил да се оттегли, ние не можем да прокарваме закон без тяхна помощ. Но все пак се возим в един влак и едното колело като върви назад, другото напред, влакът стои на едно място“, каза  Апостолов.

Коалиционните партньори се разминаха и във версията интересът на колко хора зависи от законопроекта - ако според Танева издадените строителни разрешения за земеделски земи по Черноморието са 217 от 1817 имота, то според депутата патриот Християн Митев ставало дума за всички собственици по морето и за още около 7000 собственици, инвестирали в земеделските си земи, които са на други места в страната. 

Шефът на правната комисия в парламента Данаил Кирилов от ГЕРБ пък припомни, че в бъдеше собственици на земеделски земи могат да искат по закон нова промяна на предназначението им и да кандидатстват за разрешения за строеж.

От "Воля" също заявиха, че нямало да подкрепят оттегления законопроект.