"Европейските държави ще спрат споделянето на тайни със САЩ след като президентът Доналд Тръмп разкри класифицирана информация на Русия", заявява пред Асошиейтед прес официален източник от разузнаването, цитиран от в. "Индипендънт".

Разтревожени сме много от действията на г-н Тръмп и можем да спрем размяната на информация с американските секретни служби, независимо, че президентът на САЩ твърди, че не е направил нищо нередно и обяви, че "има право да споделя информация с Русия", допълва служителят.

Агенцията не разкрива точно от коя европейска страна е източникът, но го цитира, че "споделянето с разузнаването във Вашингтон може да бъде голям риск за нашите източници и агенти".

Предупреждението от европейските шпионски централи идва след разкритията, че Доналд Тръмп е разказал на руския външен министър Сергей Лавров толкова детайлни факти, че е изложил на риск разкриването на агент, внедрен в редиците на "Даеш". Според "Ню Йорк таймс" предадената информация на руснаците е с източник от Израел.

Документът, споделен с лека ръка от Тръмп, е била с гриф "code word". С този код се маркира най-висша степен секретна тайна.

Отбелязването на дадена информация в САЩ се разделя на няколко категории, пише френският в. "Фигаро". С "конфиденциално" се бележат тайни, чието оповестяване би могло да доведе до някакви беди за националната сигурност. Гриф "секретно" означава, че разгласяването е опасно и би било с тежки последици за сигурността, а с "топ секретно" се маркират информациите, които в никакъв случай не бива да бъдат издавани, защото могат да нанесат огромни и изключителни вреди на националната сигурност.

Именно в последната категория като вече свръхсекретни са квалифицирани отделни информации с "code word" - "ключова дума". Този гриф е слаган на най-важните тайни документи, които се знаят от хора колкото пръстите на едната ръка. Проектът "Манхатън", който е за създаването на американската атомна бомба през Втората световна война, е бил именно с такъв гриф. По онова време дори вицепрезидентът Хари Трумън не е имал и понятие какво значи "Манхатън" и е разбрал чак след смъртта на Франклин Д. Рузвелт през 1945 година.

Един от висшите политици, който са разгневени от поведението на Тръмп, е и сенаторът републиканец Джон Маккейн.

"За съжаление, времето през което президентът Тръмп сподели информация с руснаците е време, през което той не се фокусира върху агресията на Русия, включваща изборите в Америка и Европа, както и анексирането на Крим и незаконната инвазия в Украйна", коментира той.