Лидерът на "Атака" Волен Сидеров днес отново поиска парламентът да признае геноцида над българите в Османската империя. Това стана малко след като депутатите почетоха с минута мълчание паметта на жертвите от Батак в Априлското въстание.

Подобно предложение Сидеров внасяше във всички парламенти, в които е участвал досега. За пръв път обаче той го прави от позицията на депутат от управляващото мнозинство. Два пъти проектите не стигаха до разглеждане в пленарната зала, а два пъти бяха отхвърлени.

"Надявам се, че вече е дошло времето, в което всички да са узрели да приемем този морален жест към мъчениците", заяви Сидеров от парламентарната трибуна.

Според предложението на "Атака" 17 май следва да бъде обявен за ден на поклонение пред жертвите на геноцида, а в София да бъде издигнат мемориален комплекс за жертвите. Днес Сидеров изрази надежда хората, които са срещу предложението му, да са преосмислили тезата си и пое ангажимент в столицата да бъде издигнат паметник на британския журналист Джанюариъс Макгахан, отразявал от България Априлското въстание и Руско-турската война.

В коалиционното споразумение между ГЕРБ и "Обединените патриоти" тази тема не е застъпена. В него се казва още, че по теми, които не са част от споразумението всяка от формациите е в правото си да търси подкрепа.