Американски и европейски експерти обсъждат днес как забраната на лаптопи и таблети по време на полет, въведена вече в САЩ, да се разпространи и върху самолети, които летят от Стария континент за Америка, съобщава Асошиейтед прес.

Мярката може да създаде логистичен хаос в най-натоварения въздушен бизнес коридор - Европа Севера Америка, през които летят около 65 милиона души годишно. Тя ще усложни и живота на хиляди бизнесмени, които по време на около 400-те всекидневни полета работят във въздуха.

Щатите забраниха лаптопите във вътрешните линии след като получиха информация, че джихадистите от "Даеш" правят опити да вградят бомби в електронни устройства, които могат да бъдат взривени във въздуха.

Точно тази секретна информация сподели Тръмп с Лавров миналата седмица и предизвика огромния скандал, разтърсил Белия дом, заради риска да бъде засечен източника.

От Европейския съюз искат повече конкретни данни за степента на заплаха преди да бъде въведена подобна забрана, сочи агенцията. Възниква и въпроса как да се обезопасят потенциално взривоопасни електронни устройства, които ще бъдат разположени в багажното отделение. Освен всичко останало те могат да предизвикат и пожар, предупреждават специалисти.

Според експертите бомба в лаптоп или таблет по-лесно може да се укрие, ако е в ръчен багаж, защото когато е в товарното отделение преминава през много по-прецизен контрол.

Обсъждат се и възможностите как да се направи така, че да не бъдат нарушени и правата на пътниците. Авиокомпанията "Емирейтс" вече се оплака, че заради забраната при полети от Близкия изток до САЩ печалбата й за първите месеци на тази година се е стопила с 80 на сто.