След неколкомесечен отказ македонският президент Георге Иванов връчи днес на лидера на социалдемократите Зоран Заев мандат за съставяне на правителство, съобщава държавната агенция МИА. Новината дойде, след като политическата криза в страната се задълбочи, а при избора на етнически албанец за председател на парламента се стигна и до масови протести и побой над депутати.

Досега Иванов отказваше да връчи мандата с аргумента, че подкрепата на Заев за "албанската платформа" - съвкупност от спорни искания на албанските партии - застрашава неделимостта на балканската държава. 

"Приветстваме решението на президента да даде мандат за сформиране на правителство на г-н Заев като важна стъпка в процеса на формиране на превителство", казаха в съвместно изявление ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини и еврокомисарят по преговорите за разширяване на ЕС Йоханес Хаан. "Надяваме се, че този конструктивен дух ще продължи да преобладава, така че страната да може най-сетне да излезе от политическата криза". 

На изборите през декември консервативната партия ВМРО-ДПМНЕ спечели с малка преднина пред СДСМ на Заев, но не можа да поднови коалицията си с партията на етническите албанци "Демократичен съюз за интеграция" на Али Ахмети. Заев обяви през февруари, че Социалдемократическият съюз на Македония и Демократичният съюз за интеграция, както и две по-малки албански партии, имат нужното мнозинство, за да формират правителство.

Македонските албанци тогава подкрепиха лидера на Заев, след като той им обеща албанският език да бъде обявен за втори официален език в Македония (нещо, залегнало в Охридския мир от 2001 г. - б.р.). Президентът Георге Иванов обвини Заев, че подкопава суверенитета и целостта на Македония и му отказа мандата. Европейският съюз и САЩ призоваха Иванов да промени решението си, но той остана твърдо на позицията си, подкрепен от партия ВМРО-ДПМНЕ, която организира всекидневни протести.

В края на април при избора на албанец за шеф на парламента се стигна и до нахлуване на протестиращи в сградата на законодателния орган и бой над депутати, разкървавено беше лицето и на Зоран Заев.

Сега източници от президентството, цитирани от електронното издание МКД, твърдят, че според Иванов Заев вече е дал гаранции, че така наречената албанска платформа - съвкупност от спорните искания на албанските партии – няма да е основа за новото правителство и няма да постави под въпрос унитарния характер на Македония.

Отстранени са пречките Заев да вземе мандата като кандидат за премиер, каза Иванов на срещата си със социалдемократа в президентството в 13 ч. българско време. Заев от своя страна гарантира, че ще се придържа към всички демократични принципи и няма да допусне "зависимост от други държави".

Преди близо две седмици новоизбраният председател Талат Джафери съобщи, че е изпратил на Иванов писмо с призив да връчи мандата на социалдемократическия лидер, тъй като заедно с най-голямата етническа албанска партия ДУИ той може да осигури парламентарно мнозинство.

Председателят на СДСМ има срок от 20 дни да опита да състави правителство, като предложи управленска програма и състав на кабинета, които трябва да бъдат гласувани от парламента. В момента социалдемократите разполагат с 67 депутатски места, тъй като получиха 49 на изборите през декември и имат подкрепата на ДУИ и по-малките партии "Беса" и "Алианс на албанците".