По-малко от месец след като американски стартъп обяви намеренията си да доставя храна с роботи в Сан Франциско, местната власт се опитва да ги забрани, съобщи Wired.

Става дума за полуавтономните машини на Marble, които подобно на самоуправляващите се коли засичат света около себе си с камери и лазери и по този начин безопасно кръстосват улиците на града. С ключовата разлика, че вместо на пътя те ще се движат по тротоарите.

Но пък освен всички високотехнологични решения за безопасност оператор ще наблюдава всички роботи в града и ще следи за проблеми.

Това обаче не е достатъчно според супервайзора на Сан Франциско Норман Йи, който е внесъл предложение да се забранят роботите от какъвто и да е тип, тъй като са опасни за публичната безопасност. Като например да сгазят краката на някого, докато се разминават по тротоара. Такъв случай още няма, но това няма значение, твърди общинарят.

"Да чакам да се случи нещо е глупаво, защото смятам, че ще се случи", обяснява той.

Вярно е, че системите на подобни роботи не са перфектни - когато Marble е следван от репортер на Wired, на косъм се разминава машината да не сгази куче.

Борбата между новите технологии в развитите страни и притеснените законодатели тепърва започва. Друг голям проблем ще бъдат доставките с дрони, които Amazon вече тества във Великобритания. Окуражаващо е обаче, че не навсякъде местните власти са изплашени от роботите - в Айдахо и Вирджиния например наскоро бързо бяха разписани закони, които легализират доставките с роботи.