"Министърът на правосъдието Цецка Цачева отмени заповед на служебния министър на правосъдието Мария Павлова и възстанови Любомир Талев на длъжност директор на дирекция „Съвет по законодателство“, се казва в съобщение на МП.

Става въпрос за експерта, който по бутафорен начин бе изкаран единственият виновник за скандала с опита да се промени законодателството за уседналостта.

"Същият беше освободен от длъжност в изпитателния едногодишен срок на основание чл.12 от Закона за държавния служител. Решението за отмяна на заповедта е взето след преразглеждане на работата на служителя по негова молба", допълват днес от МП.

След като през април служебното правителство публикува проектозакон за изменения на Закона за българското гражданство, само журналисти забелязаха, че в преходните и заключителните му разпоредби се въвежда практическа уседналост.

След като бе изкаран виновен, Любомир Талев призна директно, че проектът е писан изцяло в президентството под диктовка оттам.

Президентът Радев излезе с твърдение, че е защитавал "разклатения имунитет" и суверенитета на страната, фактически не отричайки своята роля в промяната.

Вместо това от правосъдното минситерство дадоха пресконференция, че младият експерт Талев сам е качил на сайта за публично обсъждане законопроекта, съдържащ такава драматична промяна на политическата система. На нея служебният министър Мария Павлова изобщо нес е появи.