Ден след като украинският президент Петро Порошенко обяви, че ще блокира достъпа до популярни в страната руски сайтове като "Вконтакте", "Одноклассники", "Яндекс.РУ" и "Mail.РУ", първият получи рекорден брой посещения.

Над 18 милиона уникални посетители са засечени от Украйна вчера, съобщиха от "Вконтакте" - два милиона над предишния рекорд. Украинците явно проверяват дали социалната мрежа все още е достъпна - и тя е, защото решението на президента, което е част от нова серия санкции срещу руски компании, още не е влязло в сила. 

Над 10% от редовните посещения в руския еквивалент на Facebook идват от Украйна.

На 16 май Порошенко подписа указ, който принуждава доставчиците на интернет в Украйна да блокират достъпа до определени сайтове, както и блокира активите на компаниите с цел да не позволи "изтичане на средства" от страната. Президентът обеща и да закрие официалните си акаунти в "Одноклассники" и "Вконтакте", като публикува обещанието си именно във втората социална мрежа.

От "Одноклассники" обявиха, че ще направят всичко възможно от тяхна страната сайтът им да е достъпен за над 9,5 милиона украински потребители. От "Яндекс", руският портал и търсачка, заявиха, че забраната засяга над 11 млн. души, и ще загубят заради нея близо 7 милиарда рубли. 

Всички сайтове ще продължат да бъдат достъпни от Украйна през достъпен отвсякъде прокси сървър, който човек може да си намери за секунди в Google.