Френският президент Еманюел Макрон номинира днес новото 22-членно правителство на страната, в което влизат представители на четири политически сили.

Онзи ден той назначи досегашния кмет на северното пристанище Хавър Едуар Филип от традиционната десница "Републиканците" за министър-председател.

По-важните му министри, обявени днес, включват социалистите Жерар Коломб, досега кмет на Лион, като министър на вътрешните работи и Жан-Ив Льо Дриан, досегашен министър на отбраната, като външен министър.

От "Републиканците" са министрите на икономиката Брюно Льо Мер и на бюджета Жералд Дарманен.

Правосъдието поема лидерът на центристкото "Демократично движение" Франсоа Байру, а отбраната - досегашната евродепутатка от групата на либералите Силви Гулар. Буквалното название на длъжността ѝ е "министър на армиите".

Един от най-близките сътрудници на Макрон, генералният секретар на неговото движение Ришар Феран, бивш депутат от Социалистическата партия, е министър на сближаването на териториите.

Съставът на кабинета показва стремежа на президента да сформира мнозинство в своя подкрепа в бъдещото Национално събрание, изборите за което са в два тура насрочени за 11 и 18 юни. 

Очаква се обявеното днес правителство да организира законодателните избори, след които е възможно в него да настъпят промени.

На първия тур от президентските избори на 23 април Макрон влезе в историята, като отстрани кандидатите на традиционната левица и десница, които се сменяха във властта през 59-те години на Петата република. Той спечели 24 на сто от вота, а на балотажа отстрани крайнодясната си конкурентка Марин Льо Пен с 64 на 34 процента от гласовете.

Социалистите и "Републиканците" са разединени след поражението и не е ясно на каква част от тях може да разчита като съюзници движението на Макрон "Република в движение".

Днес генералният секретар на "Републиканците" Бернар Акоайе обяви, че партията е изключила от редовете си тримата представители на партията в кабинета начело с министър-председателя.

Макрон се опитва да изкове коалиция от проевропейски депутати от различни политически цветове, докато крайнодесният Национален фронт на Льо Пен и крайнолявата "Непокорна Франция" на Жан-Люк Меланшон (четвърти в първия тур на изборите) се афишират като главни опозиционни сили.

Президентът обеща да извади страната от икономическия маразъм - слаб растеж и висока безработица - и да въведе нов политически морал на фона на скандалите, опетнили традиционните партии.

Стремежът към обновление, с който "Република в движение" се афишира, личи от нестандартните наименования на някои от министерствата. Така например вместо "бюджет" названието е "публично участие и сметки". Никола Юло, бивш тв водещ, е "министър на екологичния и солидарен преход".

Макрон, бивш инвестиционен банкер, а след това министър на икономиката при предшественика си социалист Франсоа Оланд, демонстрира либералните си икономически възгледи, поверявайки икономическите ресори на десни политици. 

Той напусна социалистическото правителство, където често беше обект на "приятелски огън", преди година, за да основе свое либерално и лявоцентристко движение, от името на което се кандидатира за президент.