Сега всичко е в ръцете на политическата класа на Македония. Това заяви премиерът Бойко Борисов в предаването „Свободна зона“ по ТВ+ по повод връчения от президента на Македония Георге Иванов мандат за съставяне на правителство на лидера на Социалдемократическия съюз Зоран Заев.

След като вчера Европейският съюз приветства връчването на мандат на опозиционния лидер Заев, Борисов коментира, че единствено стабилно управление в Македония може да успокои политическите страсти в страната. След това ще бъде организирана двустранна среща за европейското бъдеще на западната ни съседка

"В момента, в който имат правителство, ще направим двустранна среща с колегите от Македония заедно с външните министри и да направим този план за Македония, тъй като на нас ни предстои председателство на ЕС и предполагам, че в дневния ред ще бъде темата за  разширяването му, така че всички трябва да си напишат домашното, така както България", заяви премиерът.

Борисов коментира и инициативата на китайските власти "Един пояс, един път", известна още като "Новия път на коприната". Проектът има за цел да засили глобалния икономически растеж и развитие. По темата министър-председателят изрази оптимизъм относно българо-китайските отношения.

"Много китайски фирми по отношение на енергетиката – знаете за заявения интерес към „АЕЦ Белене“, в пътната ифраструктура,  приемането на закона за публично-частните партньорства мисля, че ще отвори и там поле на взаимоизгодни договори, знаете тунела под Шипка, АМ „Черно море“ и други инфраструктурни проекти, мост на Дунав, аз мисля, че интересът ще бъде голям. По-важното е, че вече всички големи китайски компании са в България и проявяват не само интерес, но вече има много конкретни предложения за инвестиции в България.“