Министерството на правосъдието на САЩ назначи бившия шеф на ФБР Робърт Мълър за специален прокурор, който да разследва предполагаемата руска намеса в президентските избори през 2016 г. и възможен сговор между щаба на Доналд Тръмп и Москва, предаде Ройтерс.

Назначението стана на фона на нарастващия натиск от страна на Конгреса и Сената. То дойде след седмица, през която Белият дом потъна в хаос, след като Тръмп уволни директора на ФБР Джеймс Коми. Демократите и някои от републиканците поискаха независимо разследване дали Русия се е опитала да обърне изхода от президентските избори на 8 ноември в полза на Тръмп и срещу Хилъри Клинтън.

Тръмп, който демонстрира все по-силен гняв заради обвиненията, приел новината спокойно. Той призовал екипа си към единство, да се върви напред и да промени фокуса върху дневния ред, заяви висш представител на Белия дом пред Ройтерс.

"Всички сме заедно в това нещо", казал президентът според източника.

Тръмп излезе с изявление след съобщението на Министерството на правосъдието, в което казва, че очаква бързо решение.

"Както съм казвал много пъти, едно пълно разследване ще потвърди това, което вече знаем - няма сгоор между моя щаб и каквато и да било чуждестранна единица", заявява той.

"Приемам тази отговорност и ще вложа в нея най-добрите си умения", каза Робърт Мълър. Изявлението му бе предадено в туитър от телевизия Си Би Ес.

Часове по-рано Тръмп заяви, че няма в историята политик, който "да е бил третиран по-зле и по-нечестно". От самото начало той е на нож срещу предположенията, че Русия е изиграла някаква роля в победата му на изборите.

Този въпрос обаче помрачи първите му месеци на власт, отбелязва Ройтерс. Москва отхвърля заключенията на американските разузнавателни агенции, че се е месила в кампанията.

Натискът върху Белия дом се усили, след като Тръмп уволни Кони, който оглавяваше федералното разследване по въпроса, и след твърденията, че е поискал от него ФБР да прекрати разследването за връзките с Русия на оттеглилия се съветник по националната сигурност Майкъл Флин. Това предизвика въпроси дали президентът неправомерно се е опитал да се намеси във федерално разследване.

Проблемът засегна и "Уолстрийт", където индексите "Стандард енд Пуърс 500" и "Дау Джоунс" отбелязаха най-големия си срив за един ден от септември 2016 г. насам. А надеждите на инвеститорите за намаляване на данъците и други приятелски към бизнеса политици се поизпариха покрай политическите вълнения. Съобщението на Министерството на пръвосъдието бе направено след затварянето на пазарите.

"Решението ми да назнача специален прокурор не е заключението, че са извършени престъпления или че има основание за някакво съдебно преследване. Реших, че е необходим специален прокурор, за да има американският народ пълно доверие в резултата", каза в изявление зам. главният прокурор Род Розенстайн.

Реакцията на Тръмп

Тръмп научил за назначаването на Мълър от адвоката си в Белия сом Дон Макган 25 минути преди решението да бъде огласено публично, каза източникът на Ройтерс от президентската аминистрация.

Президентът събрал в Овалния кабинет най-близкото си обкръжение - вицепрезидента Майк Пенс, шефа на администрацията Райнс Прибъс, иконмическия съветник Гари Кон, стратега Стив Банън и други. Той говорил много разпалено, докато диктувал изявлението си, което било разпространено скоро след това.

Държавният глава казал на хората си, че назначаването ще им позволи да отнасят въпросите към Мълър, като им даде възможност да се фокусират върху политики като данъчната реформа.

Депутатите като цяло приветстваха действията на Министерството на пръвосъдието и казаха похвални думи за Мълър заради неговата честност. Републиканските лидери от Камарата на представителите и Сената обаче заявиха, че ще продължат своите собствени разследвания на руската следа.

"Специален прокурор е много необходим в такава ситуация и зам. главният прокурор Розенстайн постъпи правилно", гласи изявление на Чък Шумър - лидера на демократите в Сената.

Републиканецът Боб Гудлат - председател на Юридическата комисия в Камарата на представителите, вярва, че Мълър "ще проведе честно и прозрачно разследване".

Несъгласие обаче изрази конгресменът републиканец Джейсън Чафец - председател на Надзорната комисия в Камарата на представителите. Той похвали Мълър, но заяви:

"Не смятам, че трябваше да назначават някого."

"Не съм видял никакви доказателства за съществуващ заговор. Къде е престъплението, което те смятат, че има нужда да бъде разследвано от специален прокурор?", попита Чафец в ефира на телевизия "Фокс нюз".

Кой е Робърт Мълър

72-годишният Робърт Мълър е награждаван за службата си като морски пехотинец във Виетнам. Бивш федерален прокурор, той е известен със своя твърд стил на управление. Мълър бе назначен за директор на ФБР от президента Джордж Буш-младши само седмица преди атентатите на 11 септември 2001 г.

През 2011 г. тогавашният президент Барак Обама помоли Мълър да остане на поста си още две години след изтичането на мандата му, след което през 2013 г. го смени с Джеймс Коми.

Робърт Мълър се ползва с уважение, защото промени ФБР с влагането на повече ресурси в антитерористичните разследвания и подобряването на сътрудничеството с другите американски държавни агенции.

Макар да заема новия пост по волята на Розенстайн, тази длъжност се ползва с доста висока степен на независимост и автономия.

Някои независими разследванията от миналото са се точили с години, припомня Ройтерс. Така например Кенет Стар разследваше президента Бил Клинтън за някогашни негови сделки с недвижими имоти. По-късно обаче разследването бе разширено до връзките му със стажантката в Белия дом Моника Люински, което доведе до искането за импийчмънт на Клинтън в Конгреса.

Същевременно Белият дом проведе интервюта с кандидати да наследят Джеймс Коми на поста директор на ФБР.

Сред водещите кандидати е Джо Либерман - бивш кандидат за вицепрезидент на демократите, съобщи висш представител на администрацията.

Говорителят на Тръмп Шон Спайсър заяви, че са били интервюирани също временният шеф на агенцията Андрю Маккейб, бившият губернатор на Оклахома Франк Кийтинг и някогашният висш служител на ФБР Ричард Макфийли.