Лидерът на "Воля" Веселин Марешки бе необичайно активен днес - в едно изявление поиска оставката на вицепремиера от ОП Валери Симеонов, предложи законови промени за нещо, което нарича "мажоритарно" гласуване, и нарече "помияр" човека, който го осъди за лека телесна повреда.

"Сега говорим и за мажоритарните избори. Имам най-добрата идея!", обяви Марешки.

Идеята на лидера още се разработва, но ще бъде предложена при обсъждане на промени в Изборния кодекс.

"Районите си остават същите, законът си остава същият, партиите си подреждат листите и който иска да се кандидатира като независим кандидат, се кандидатира. На първия тур чрез мажоритарното... чрез преференциите, българският народ избира... подрежда всички кандидати от  всички партии в една редичка според броя получени гласове. И първите... примерно ще дам конкретен пример, за да го разберете, във Варна примерно има 15 мандата. Първите 30 от тези 300 или 500 човека, които са се кандидатирали, първите 30 се отделят на първия тур. На втория тур участват само първите 30 според получените освен на първия тур, и на втория тур първите 15 стават депутати от Варненския избирателен район."

На възраженията, че щом има листа и многомандатни райони, това не е мажоритарно гласуване, Марешки отсече:

"Това на практика е 100% мажоритарен вот, защото хората, без значение дали са подредени в листа или кандидатстващи като независими, според броя на гласовете стават или не стават депутати. И това решава много проблеми. Първо, нямаме райониране, и второ, в никакъв случай няма една партия да стане доминираща в парламента. Това е точно възможност на мажоритарни фигури да влизат в парламента, а не анонимни, скрити в партийни листи. Там ще трябва да слагат ярки личности, защото ще гласуват за личността, не в листата. Ще има гласове само за всеки един човек в листата."

Причината да няма доминираща партия при тази система е, защото тя била неясен вид смесена система.

Всъщност първи пред журналисти говори Стефан Августинов, член на ИБ на "Воля", но не и депутат. Той заяви, че е недопустимо вицепремиерът Валери Симеонов да се шегува с най-страшното в човешката история.

"Подигравката, с която патриотите превръщат "Бухенвалд" в техния си "Дисниленд", е недопустима. Те не са готови да участват във властта, кадрово и политически. Несериозно е коалиция ОП да се опитва да управлява България. ПГ  и политическият съвет на "Воля" ще обсъдят днес в рамките на деня възможността да поискаме оставката на Валери Симеонов. Някъде четохме, че и БСП ще я искат."

Марешки обаче отговори заобиколно на въпроса дали ще иска оставката на Симеонов:

"Не, вижте, оставката на Валери Симеонов трябва да я поиска този, който го е назначил. Ние още при сформирането на правителството казахме, че е много трудно и затова аз гласувах като знак против това."

10 от депутатите на "Воля" подкрепиха правителството, лидерът им - по негови думи символично - не. На въпрос за това Августинов каза:

"Вие не смятате ли, че е важно какво мисли г-н Марешки в този парламент?"

Своето изявление Марешки завърши с кратък коментар за човека, който го обвинява в лека телесна повреда и изнудване и заради което прокуратурата иска имунитета му. Той разказа как бездомно куче ухапало "едно от кучетата ми, което е породисто и доста голямо и може да го смаже това кученце".

"Идеята ми е, че не трябва да обръщаме внимание на всеки помияр, който те захапва. Аз обърнах на помияра и сега си нося кръста. Има други хора с по-голям опит, които са подминавали такива помияри и сега си живеят по-спокойно. Говоря за този помияр, който не можа да стане достатъчно известен с провокацията си срещу областния управител на Варна и срещу мен, и сега разбирам, че искал да се набие на шамара на Бойко Борисов и Сотир Цацаров, за да стане още по-известен."