Европейската комисия глоби социалната мрежа "Фейсбук" със 110 милиона евро, защото е декларирала подвеждаща информация при покупката на мобилното приложение за разговори WhatsApp.

Еврокомисарката по конкуренцията Маргрете Вестагер съобщи за решението си в туитър:

"Нуждаем се от акуратни факти, за да си вършим работата. "Фейсбук" сега е глобен 110 милиона евро за даване на погрешна/подвеждаща информация, когато придоби WhatsApp."

"Фейсбук" купи приложението за писмени съобщения преди три години, заявявайки пред комисията, че не може да свърже профилите на потребителите си с тези на WhatsApp. 

Сливания като описаното подлежат на предварителен контрол от комисията за това дали нарушават европейските правила за конкуренцията.

През миналата година обаче "Фейсбук" направи точно това, което беше декларирал, че не може. Затова през миналия декември ресорните служби на комисията започнаха антимонополно дело срещу социалната мрежа и след половин година стигнаха до извода, че тя е подвела ЕС.

"Комисията установи, че обратно на заявленията на "Фейсбук" при прегледа на процеса на сливане през 2014 година техническа възможност за автоматично свързване на идентичностите на потребителите на "Фейсбук" и WhatsApp е съществувала през 2014 година и персоналът на "Фейсбук" е знаел за такава възможност", се казва в съобщение на комисията.

Глобата е по-малка от максималната възможна от близо 250 милиона евро, равняваща се на 1 процент от годишния оборот на "Фейсбук". Тя не се отразява на самото сливане.

Преди нея Италия санкционира "Фейсбук" с 3 милиона евро, защото принуждавал потребителите на WhatsApp да споделят данните си в мрежата. Франция пък глоби социалната мрежа със 150 000 евро заради промени в политиката ѝ за неприкосновеност на потребителя.

Говорител на "Фейсбук", цитиран от интернет платформата EUobserver, призна в писмено изявление, че  "грешките, които направихме в заявленията ни през 2014 година, не бяха умишлени".