700 - толкова са санкциите, наложени на абитуриенти и свързани с тях водачи през миналата година.

Това стана ясно на брифинг на столичната полиция във връзка с предстоящите тържества на зрелостниците. Числото е за цялата страна, а най-голям дял от глобите са били за т. нар. неправилен превоз на пътници, следват ги управление от неправоспособни, както и под въздействието на алкохол и малко случаи на наркотични и упойващи вещества.

Днес Росен Рапчев - шеф на националната Пътна полиция към ГДНП, специално подчерта, че от 21 януари т.г. е изменен законът и водачът носи отговорността за неслагането на колан и от страна на пътниците.

"Глобите може да са две - за водача, че не е осигурил правилно превозване на пътници - това е 50 лв.,  и 20 лв. фиш за пътника, че пречи на водача и му закрива видимостта - поясни Рапчев. - Напомням, че по изменения закон също можем да спрем от регистрация дадено МПС, ако собственикът управлява под въздействие на алкохол или наркотици, или пък е неправоспособен. За случаите, когато се управлява, но не е собственик, има санкция и на двамата и се спира МПС-то отново", допълни Рапчев.

Освен традиционните мерки, изброени днес от СДВР - охрана и регулиране на движението по най-натоварените булеварди, мобилизация на целия състав на КАТ и на всички технически средства, стана ясно още, че полицията е провела среща с директорите на училища, собствениците на заведения и на охранителните фирми, които имат отношение към тях.

124 училища ще имат балове в 34 увеселителни заведения на територията на София, каза шефът на Охранителна полиция към СДВР Боби Муеров. Специалните мерки ще продължат от 23 до 30 май, но пикът е докъм 28-и. Най-много училища ще празнуват на 23-ти - 10, 24-ти - цели 34, на 25, 26 и 27 май съответно 22, 23 и 25 училища и на 28-и отново десет. През оставащите два дни са по 2-3.

Кристина Лазарова, директор "Сигурност" към Столичната община, пък обяви, че за пръв път ще се вземат мерки пред храм-паметника "Св. Александър Невски" да няма музики, несъответстващи на предназначението му. Затова от кметството са провели разговори дори със Синода и са помолили всичките директори да го сведат до питомците си.

На въпрос на Клуб Z как точно ще опазят ромските кючеци да не се вихрят на стълбите на храма, комисар Муеров каза, че очакват т. нар. сигнално писмо от настоятелството на храм-паметника.

Тогава СДВР ще има право да изгради нещо като буферна зона и съответните оркестри или силна апаратура да бъдат държани на подходящо разстояние.