Кабинетът „Борисов 3“ започва своята работа при 32% доверие. Числото е около познатите нива от предходния мандат. Недоверието засега е на равнище от 55% и е малко по-ниско от обичайните през последните години стойности над 60%. Това дава на новия кабинет известен начален комфорт, макар и малък на фона на предишни исторически периоди.

Първият кабинет на Борисов започва през 2009 г. с много по-големи очаквания. Около месец след встъпването в длъжност - през август 2009 г., стойностите на доверие и недоверие са почти изравнени - около 40 на сто. По-сложна е ситуацията при второто правителство на Борисов, което идва на власт след краха на кабинета "Орешарски", хората са изморени и надеждите доста по-малко. Доверието е под 30%, а недоверието близо 60 на сто.

   

Данните са от Политическия и икономически индекс на „Галъп интернешънъл“. Изследването е проведено между 4 и 11 май с интервюирани 819 души в цялата страна. Изследователската програма е независима от външно финансиране.

Новият парламент стартира с 24% доверие и 66% недоверие. Това са сравнително благоприятни числа – на фона на последните години. Разбира се, запазва се цялостната тенденция на подчертан негативизъм към дейността на Народното събрание. И тук по правило в началото на всяко ново управление доверието традиционно нараства, но тъй като този път липсва сериозна промяна в лицата, стойностите не показват драматични промени. Големите надежди обикновено идват и с нови лица в политиката, коментират от "Галъп интърнешънъл".

 

В началото на май 30% са оптимисти за посоката на развитие на страната, 53% са песимисти. Макар песимизмът по традиция да преобладава, като че ли през последните месеци и години има укрепване на позитивните оценки, смятат от агенцията.