Американският президент Доналд Тръмп наложи санкции на китайци, които подкрепят програмата на Иран за балистични ракети, съобщи Ройтерс. Заедно с това той облекчи санкциите срещу Иран в съответствие с ангажиментите, поети с подписването на ядрената сделка през 2015 г.

Американското министерство на финансите обяви, че налага санкции на китайски гражданин, три китайски компании, висши ирански служители и иранска компания за подкрепа на програмата на Иран за балистични ракети.

Наложените мерки блокират всички активи на санкционираните юридически и физически лица в САЩ, а американски и чужди граждани, които си сътрудничат с тях, рискуват да бъдат вписани в черния списък на САЩ.

Говорителката на китайското министерство на външните работи заяви, че Китай спазва местните закони и регулации и стриктно съблюдава своите отговорности към международната общност.

"Китай протестира срещу сляпата употреба на едностранни санкции особено когато това накърнява интересите на трети страни. Смятам, че санкциите не помагат за изграждане на взаимно доверие и не помагат на международните усилия за решаване на проблема."

Пекин поддържа икономически и дипломатически връзки с Техеран и има ключова роля в подготовката и подписването на сделката за ограничаване на ядрената прогарама на Иран през 2015 г. 
 
САЩ потвърдиха в сряда вдигането на най-строгите санкции, наложени на Иран преди сделката от 2015 г. Според мерките, заложени в Закона за националната отбрана от 2012 г., от санкции са заплашени основните клиенти на иранските банки - нефтените компании, ако не ограничат значително количеството суров петрол, което купуват от Иран. По закон тези санкции могат да бъдат вдигани за не повече от 120 дни. 

Администрацията на Обама премахна санкциите в средата на януари, а Тръмп трябваше да реши дали да ги поднови, или да изложи сделката с Иран на риск.

Ричард Нефил, един от преговарящите с Иран, коментира отмяната на санкциите като "важна стъпка" в поддържането на сделката, но заяви, че тя все още е под заплаха от републикански политици и членове на администрацията на Тръмп.

Марк Дубровиц, изпълнителен директор на Фондацията за защита на демокрацията и противник на ядреното споразумение с Иран, коментира, че администрацията на САЩ има непостоянен подход и временно отменя някои санкции, докато налага други.

"Посланието за чуждестранните банки и компании, които обмислят да развиват бизнес в Иран, е ясно: предприемате значителен риск, ако си имате работа с режим, все още оплетен в мрежа от разширяващи се санкции", заяви той, цитиран от Ройтерс.

Мерките, обявени от Държавния департамент на САЩ, целят демонстрирането на твърда позиция спрямо Иран, въпреки че Тръмп спазва споразумението, подписано от предшественика му Барак Обама.

В кандидатпрезидентската си кампания Тръмп открито критикува споразумението, което цели ограничаване на ядрената програма на Иран в замяна на вдигане на международните санкции, наричайки го "катастрофална сделка". Мерките, обявени в сряда, обаче показват, че поне за момента той го спазва.

САЩ смятат Иран за "страна, спонсор на тероризма". Според тях подкрепата на Техеран за сирийския президент Башар ал Асад, бунтовниците хути в Йемен и "Хизбула" в Ливан е допринесла за дестабилизиране на Близкия изток.

В петък ще се проведат президентските избори в Иран. Настоящият президент Хасан Рохани ще се изправи срещу консервативния кандидат Ебрахим Раиси.

Ядрената сделка, най-голямото постижение на Рохани, не успя да донесе очакваните незабавни ползи за икономиката, които той се надяваше, че ще му спечелят втори президентски мандат.