ЧЕЗ започва нов кръг преговори с избрани инвеститори, които са предложили най-добрите оферти за закупуването на активите й в България, съобщи чешката компания на официалната си страница. 

По неофициална информация ценовите предложения са били на стойност около 300 млн. евро и в надпреварата ще продължат Христо Ковачки с оферта от ТЕЦ „Бобов дол“, израелската минна компания „Еленилто“ на Якоб Енгел и неизвестната пазарджишка фирма „Инерком“, собственост на Гинка Върбанова. Тя има три фотоволтаични парка - в Априлци, панагюрското село Елшица и "Хаджийски ливади" около Пазарджик. 

Продават се мажоритарни пакети от всички дружества на ЧЕЗ в България: електроразпределително, снабдително, търговец на ток, неработещата ТЕЦ "Варна" и централа за биомаса. Те са с годишен оборот от над 1.7 млрд. лв.

От претендентите се иска да представят банкови гаранции за офертите си.

Според информация на „Капитал“ преговорите за сделката ще продължат и с консорциума между „Приста ойл“ на Атанас и Пламен Бобокови и турската STFA Yatirim, както и с чешката „Енерго-Про“. Евентуална сделка с нея обаче трябва да бъде одобрена от Комисията за защита на конкуренцията, защото компанията вече държи електроразпределителната мрежа в Североизточна България и може да се превърне в монополист на пазара. 

Сред останалите кандидати, които вероятно ще изпаднат от преговорите, са "Минстрой" на Николай Вълканов, фирмата за търговия с електроенергия “Фючър Енерджи“ на Валентин Христов и румънската „Електрика“. Експерти коментират, че тя би била най-подходящият купувач на ЧЕЗ, тъй като е от същия сектор, а дялове в нея имат международни финансови институции, като ЕБВР, HSBC и др. 

Не е ясно кога сделката трябва да бъде финализирана.

Междувременно стана ясно, че "ЧEЗ Paзпpeдeлeниe" ще ocвoбoди Ивo Xлaвaч ĸaтo пpeдceдaтeл нa Haдзopния cъвeт и неговото място ще заеме Иpжи Kyдъpнaч. 

Това ще стане на гoдишнoтo oбщo cъбpaниe нa aĸциoнepитe, ĸoeтo щe ce пpoвeдe нa 21 юни.
Koмпaниятa щe paзпpeдeли цялaтa cи пeчaлбa зa 2016 г., както и неразпределените части от предходни години, пoд фopмaтa нa дивидeнти нa aĸциoнepитe. Oбщaтa cyмa е близо 49 млн. лв.