Министърът на отбраната Красимир Каракачанов днес защити своя служител Иво Антонов, около чиито снимки снимки как имитира нацистки поздрав  избухна скандал.

Според Каракачанов това е провокация, с която опозицията иска да спечели политически дивиденти и да дестабилизира правителството. Междувременно се разбра, че Антонов е влязъл в болница, защото се е почувствал зле вследствие на скандала.

"Категорично е атака, направил съм проверки - от ДПС. Нека да го отрекат", каза Каракачанов пред български журналисти в главната квартира на НАТО. "Това е атака директно от ДПС, която предизвиква криза в един служител от 18 години в министерството на отбраната - при всички атестации, които е получавал - отличен държавен служител".

"Аз разбирам политически атаки, разбирам политически игри, но да стигнеш дотам, че да вкараш човек в болница, това не го разбирам и няма да го простя на тези, които го организират", добави той. "За съжаление в България нравите са такива. Някои хора смятат, че с  цената на всичко трябва да клатят управляващата коалиция и трябва да доведат до криза в управляващата коалиция. Няма да успеят, отсега ви казвам, защото ние няма да се поддадем на техните провокации".

По-рано през деня министър-председателят Бойко Борисов е поискал отстраняването на Антонов, а Каракачанов е назначил проверка по случая, съобщи БНТ. 

Каракачанов призна, че "не е редно да има такива снимки". Те са отпреди десет години, преди три години пак е бил повдиган въпрос за тях. Министърът подчерта, че въпросният служител не е назначен от него и не е част от неговия политически екип, защото работи в министерството от 18 години. Антонов има отлични атестации и е награждаван за добра служба, каза той.

По повод искането на ДПС за оставка на вицепремиера Валери Симеонов Каракачанов коментира, че "това е работата" на опозицията в лицето на БСП и ДПС, но добави, че неговата партия, искайки оставки на предишни правителства не си е служила с подобни "мръснишки номера".

"Трябва да има някакъв човешки морал. Задавам въпрос: Кой ще носи моралната отговорност за здравословното състояние на този човек", каза той. "Аз няма да си позволя да стана убиец и по телефона да разписвам заповеди за уволнение, защото ДПС решили да си правят експерименти с нас".

"Не съм казал, че това (снимката - б.р.) не е проблем, но можете ли да кажете, че една такава снимка, направена преди 10 години, има политически характер?" , каза Каракачанов.

Министърът каза, че не може да взема кадрови решения от разстояние, без да е проучил случая.

"Ако вас или някой от нас утре го снимат на някоя сватба да пее една или друга песен или да каже нещо, това означава ли, че при всеки подобен случай ние трябва да търсим подобни решения?", попита той.

Каракачанов участва днес в Брюксел на първия си съвет на министите на отбраната на ЕС. Той се срещна с неговата върховна представителка по външната политика и сигурността Федерика Могерини, а по-късно - с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Министърът се изказа за бъдеща подкрепа на НАТО за международната коалиция против Даеш и отрече спекулации в руски медии, че България е изпращала въоръжения за кюрдски партизани в Сирия.

Правителството няма да бърза с окончателното решение за поръчката на нов изтребител за военновъздушните сили, каза също Каракачанов.

"Става въпрос за милиард и половина. Това са средства на българския данъкоплатец и нямаме право на грешка", каза той.

Министерският съвет тепърва ще прегледа изпратените документи по различните оферти и  ще прецени кога да започне разговорите.