Емблематичната сграда на Телефонната палата в София е продадена от БТК на компанията „НГ Пропърти“ на хазартния бос Васил Божков. Според копие на нотариалния акт, което „Студия Трансмедия“ публикува, сделката е на стойност 17,3 млн. евро и е вписана на 27 април. 

Източник:Студия Трансмедия

Търгът за Телефонната палата беше насрочен в началото на март, а продажбата бе поверена на консултантската компания „Фортън“.
Сградата на ул. "Гурко" има шест етажа с разгъната застроена площ от 13 400 кв.м и още 3000 кв.м подземно ниво, а прилежащият терен е 4100 кв.м.

„НГ Пропърти“ е собственост на компанията „Ню геймс“, което е оператор на многобройните лотарийни игри под марката „Национална лотария“. Дружеството е регистрирано в края на 27 март 2017 г. и е с капитал от 36 млн. лв. Точно колкото са били необходими за сделката с БТК. Това означава, че още когато търгът за Телефонната палата се е подготвял, купувачът вече е бил избран, а сделката е била с фиксирана цена, коментира Мирослав Иванов от „Студия Трансмедия“.

„Ню геймс“ е лидер на пазара на моментните лотарийни игри, които продължават да са най-бързо растящата част от хазартния сектор в България. „Капитал“ цитира данни от Държавната комисия по хазарта (ДКХ) според които за 2016 г. бизнесът с билети се е увеличил с почти 30% и е за около 320 млн. лв.

Сделката за Телефонната палата е осигурила част от така необходимите 43 млн. евро на собствениците на БТК, водени от Спас Русев, Милен Велчев и руската банка ВТБ, за да покрият собствените си задължения по покупката на телекома. Това представлява финансиране със средства на компания придобиването на самата компания и е забранено по закон, пише „Студия Трансмедия“.

Продажбата на Телефонната палата е трябвало да бъде одобрена от управителния съвет на телекома. В документите, които изпълнителният директор на БТК Атанас Добрев е представил пред нотариуса по сделката, фигурира и „Извлечение от протокола от заседание на Управителния съвет на БТК“. Според източници от висшия мениджмънт на телекома такова заседание на УС не е провеждано. Или поне е провеждано в състав на УС на БТК, който е действащ.

Заради несъгласие с текущата финансова операция по изтеглянето на 43 млн. евро кеш от БТК, която ще обезкърви телекома, двама директори от висшето ръководство на БТК бяха отстранени. Това са главният юридически директор Русин Йорданов и маркетинг директорът Александър Грънчаров, който доскоро заемаше и поста на зам.-председател на Управителния съвет на телекома.

Двамата обаче продължават да бъдат вписани в Търговския регистър като членове на УС, тъй като освобождаването им беше блокирано от съда.

Това е и причината пред нотариуса при изповядването на сделката за Телефонната палата да бъде представено извлечение от заседание на УС, тъй като то легитимира самото решение, но не и участвалите в евентуалното му приемане. Практически пред нотариуса е представен документ със спестено вярно съдържание.