Агенция „Пътна инфраструктура“ пак пусна обществената поръчка за изграждането на тол системата. Срокът е абсурдно кратък и ще хване неподготвени кандидатите - те имат време да подадат оферти до 17 часа утре, става ясно от съобщението на ведомството.

Поръчката беше прекратявана и възобновявана многократно след обявяването й през април 2016 г. заради жалби на кандидати по процедурата до КЗК. При последните няколко случая причината за обжалването бяха именно кратките срокове.

Последното спиране на търга бе през януари т. г., когато президентът Румен Радев се намеси и отново го блокира, защото бил обявен в навечерието на Нова година (29 декември), без да е консултиран с никого.

Срокът за изграждане на електронната система за пътни такси, които ще заменят сегашните хартиени винетки, е 19 месеца, а индикативната стойност на проекта е 200 млн. лева без ДДС. 
Първоначално правителството си беше поставило за цел въвеждането на система за плащане на базата на изминато разстояние за тежкотоварните камиони до края на 2017 г., но очевидно това няма да се случи преди 2019 г.