Десноекстремистко мислене и поведение се насажда по-лесно в Източна Германия, бившата ГДР.

До това заключение са стигнали учени от Института за изследване на демокрацията в Гьотинген. Те са направили проучването си по задание на пълномощничката на федералното правителство за Източна Германия Ирис Глайке.

Резултатите от изследването бяха оповестени днес.

Учените са убедени, че десният екстремизъм се подклажда от специфични регионални фактори, които в Източна Германия са по-силно изразени.

Авторите на изследването с ръководител политолога проф. Франц Валтер са на мнение, че десноекстремисткото мислене е най-силно изразено сред жителите на Дрезден, столица на федералната провинция Саксония.

“Прави впечатление, че антиамерикански настроения, както и недоверие към Запада, са особено разпространени в региона на Дрезден. От историческа гледна точка те достигнат пик в положителните настроения спрямо Русия и обвързване с тази страна, както и при отхвърляне на американския “империализъм”, се посочва в изследването.

Според учените това се корени в преживяното по време на ГДР: “Социализацията в едно буквално затворено общество, каквото е било по време на ГДР, е неоспорим фактор. Миграционната политика на ГДР се е основавала на етноцентричен светоглед – дружба между народите - да, но на мигрантите се гледа единствено като на гости.”

Този начин на мислене така се е запечатал в умовете на източногерманците, че продължавало да е така и до днес.

Според изследването много хора се смятали жертва. Населението на селата се чувствало по-унижавано от това на градовете. Източногерманците обвинявали западногерманците в надменност.

Същевременно учените подчертават, че по време на изследователската си работа са срещнали и много ангажирани граждани, опълчващи се на расизма и десния екстремизъм – предимно в Ерфурт, Хайденоу и Фрайтал.

А и на десния екстремизъм не бивало да се гледа само като на източен проблем: “Би било погрешно да се твърди, че десен екстремизъм, ксенофобия и нападения срещу чужденци са единствено източногермански и предимно саксонски проблем.”