Мако, най-голямата внучка на японския император Акихито, ще се откаже от статута си на принцеса, за да се омъжи за обикновен гражданин. 25-годишната дама предстои да се сгоди за юриста Кей Комуро, също на 25 г., с когото са учили заедно в университета.

Имперският закон в Япония изисква една принцеса да напусне монархическото семейство, ако сключи брак с човек без аристократичен произход. Решението на Мако навярно отново ще нагнети дебатите за монархията в Страната на изгряващото слънце. Преди около година се появиха слухове, че император Акихито планира да абдикира – но за да се случи това, законът трябва да бъде променен.

Принцеса Мако и Кей Комуро се запознават през 2012 г. в ресторант. По това време и двамата учат в Международния християнски университет в Токио.

Годежът между двамата ще стане официален чак след церемониалната размяна на подаръци, предават местни медии, цитирани от Би Би Си. Според японската държавна телевизия сватбата е планирана за следващата година.

Попитан за годежните планове, Кей Комуро е заявил:

„Сега не е моментът аз да коментирам, но бих искал да се изкажа в подходящо време.“

През 2005 г. за първи път член на кралското семейство го напусна и стана редови гражданин –Саяко, лелята на принцеса Мако. Нейната сватба за градоустройствен експерт от Токио доведе до това, че Саяко трябваше да се премести в едностаен апартамент, да се научи да шофира, да пазарува в супермаркет и да купува мебели. Тя е единствената дъщеря на император Акихито.

През миналата година Акихито загатна, че би могъл да абдикира и да предаде властта на сина си, кронпринц Нарухито. Никой японски император не е абдикирал от два века насам, а законът в момента не го позволява. В Япония обаче текат дебати за законова промяна в това отношение.

Император Акихито наследява трона преди 28 години и оттогава в Япония е наричан само „Негово Величество императорът”. Покойният му баща Хирохито (посмъртно наричан само „императорът от периода Шова”) довежда Япония до катастрофа през Втората световна война. До отнемането на повечето монархически прерогативи през 1945 г. и е смятан за живо божество. Днес позицията на императора е изцяло символична, лишена от пряка политическа власт, макар че монархът е глава на шинтоистката религия.

Император Акихито е донякъде реформатор. Той е първият японски монарх, оженил се за обикновена гражданка, и първият, посетил Китай, публично признавайки, че тази страна е преживяла „огромни страдания” по вина на съседите си през Втората световна война.

Но през последните години императорът е с влошено здраве. През 2003-та е диагностициран рак на простатата. През 2008-а той прекарва болест, предизвикана от стрес, и получава сърдечен байпас през 2012 г. Още през 2009 г. придворната агенция обявява, че императорът ще ограничи официалните си задължения. Кронпринцът Нарухито е приел по-голямата част от ангажиментите на баща си често участвайки в значими събития вместо него.

"Площад Славейков"