От вестник "Сега" трябва да представят аудиозапис, а не просто фонография от това, което твърдят, че съм казал, заяви вицепремиерът Валери Симеонов в ефира на Нова телевизия. Той отново заяви, че ще съди вестника, който според него е изопачил думите му за посещението му в "Бухенвалд" като младеж.

Според "Сега" обаче те са цитирали вицепремиера точно и той в действителност е казал: "Като се замисля, кой знае какви майтапчийски снимки сме си правили там..."

"Вчера имаше лов на вещици, да не кажа лов на фашисти", обобщи Симеонов скандалите с кадрите на "Обединени патриоти" през последните дни.

[[nid:54108]]

Лидерът на НФСБ също се извини - почти дословно с думите на Цветан Цветанов - за "неудобствата":

"Искам да се извиня за неудобствата, които съм причинил, косвено и неволно, на моите партньори Сидеров и Каракачанов и моите коалиционнни партньори от ГЕРБ."

Той разкри, че другият уволнен заради нацистки поздрав патриот - шефът на дирекция в МВР Иво Антонов, който бе уволнен вчера заради известна снимка пред танк още от 2014 г. - е "в реанимация".

"Може би не знаете, но той изпадна в прединфарктно състояние и бе откаран до Военномедицинска академия, след като му бе съобщено", заяви Симеонов.

И допълни, че Антонов в момента е в болнични, а не уволнен. И че има нарушения в начина, по който е отстранен, и той може след година да съди България в Страсбург.

По отношение на зам.-министъра Тенев, който бе първият със снимка, на която поздравява с фашистко-нацисткия поздрав восъчна фигура на немски офицер, Симеонов отново заяви, че според него това е "една нелепа шега, сарказъм, подигравка, зле дозиран хумор". За холокоста пък лидерът на патриотите каза, че "това е една от най-зловещите страници от човешката история".

Водещите попитаха Симеонов как той оценява хора, които размахват портрети на Сталин на публични места.

"Смятам за Сталин същото, което смятам за Хитлер. Режим, който принудително е затварял хора, който ги е подлагал на зверски мъчения, накрая хвърлени в свинарниците да ги ядат прасета… Това вече е историята на България, защо трябва да ги забравяме? Трябва да има същото отношение към тези, които се кланят на този изрод Сталин", каза той.