"Какво е самочувствието на тези хора да съдят мен? Не могат хора, които не могат да скрият собствените си грехове, да се упражняват с мен."

Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров пред БНТ в първата си тв поява след скандала ЦУМ-гейт. Докато Цацаров говореше от Брюксел, в Министерския съвет започваше срещата, инициирана от председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов с премиера Бойко Борисов.

Цацаров повтори известните си тези, които вече е развивал на заседание на ВСС, както и се впусна в контраатака срещу Лозан Панов и члена на ВСС Калин Калпакчиев.

"Грешно е да се срещнеш в ЦУМ, но да посетиш една от най-маститите адвокатски кантори не е грешно. Или един член на Висшия съдебен съвет, който пише писъмца, да се среща с лидер на политическа партия", каза той, като после отказа подробности, защото нямало да слиза до нивото на "тези хора".

Неговото обяснение за срещата в ЦУМ:

"Срещата не е тайна. Беше в ЦУМ. Не виждам нищо нередно да се видя с хора, с които отивам с ясното съзнание, че няма да дискутирам нещо нередно. Както и направих. Не съм отишъл на тайно място, не съм отишъл да се крия, не съм отишъл по нощите. Някой ще ми каже, че нямам право на лични срещи? Не.  Бях с охрана от НСО, както съм денонощно с охрана от НСО."

Главният прокукор каза още, че може би и той е трябвало да пусне "един клип в Youtube". 

"Срещата не е с обвиняеми лица, каквото и да е отношението ми към Сашо Дончев, той не е обвиняем, както и Георги Гергов."

Според Цацаров "стигна се до едно положение, в което нещата се преекспонираха".

"За да се срамувам, аз трябва да съм обещал нещо незаконно, да съм извършил нещо незаконно или да съм откликнал на молба за намеса. Такова нещо не съм направил и няма да направя. Всеки опит да ми се вменяват такива грехове и едва ли не престъпления е, меко казано, необоснован", твърди още главният прокурор.

Той отказа детайли какво се е говорило на срещата с Дончев и Гергов, не трябвало да очакваме да разкрие "битовите подробности".

Но заклейми поведението на своите критици:

"Какво е самочувствието на тези хора да съдят мен? Не могат хора, които не могат да скрият собствените си грехове, да се упражняват с мен."

И накрая заключи:

"Върховен съд и съдии ще има и след Лозан Панов. Прокуратура и прокурори ще има и след Сотир Цацаров. Не може да въвличаме институциите в лични конфликти. Ако някой желае да го прави, аз няма да влизам в неговия тон."