Вечната тема за фашизма и комунизма отново стана повод за разгорещени дебати в парламента. Възползвайки се от прякото телевизионно предване и управляващи, и опозиция упражниха своето красноречие по темата.

[[nid:54108]]

Тон за дебатите даде лидерът на БСП Корнелия Нинова. Първо тя заяви, че правителството няма законодателна програма за разлика от опозицията. Тя изтъкна, че парламентарната група на ГЕРБ е задала само един въпрос в парламентарния контрол, докато БСП 49. Само на 5 от тези въпроси обаче било отговорено.

"2 месеца нищоправене на управляващи и правителство. Кипеше трескава работа по разпределяне на власт и пари", каза още Нинова.

Тя изтъкна накои кадрови назначения на ГЕРБ, които според нея са несполучливи, като наблегна особено върху зам.-министъра на регионалното равитие Павел Тенев, който подаде оставка заради снимка с нацистки поздрав. Нинова не пропусна и изказването на вицепремиера Валери Симеонов за това, че си е правил "майтапчийски" снимки в "Бухенвалд".

"Докъде докарахте европейска България. Искаме оставката на Валери Симеонв", заяви Нинова.

Тя коментира и иаказването на депутата от БСП Крум Зарков, който в предизборната кампания си позволи шеги по отношение на жертвите на комунизма. 

"Отликата е, че когато Крум Зарков произнесе тази реплика, БСП я определи като грешка. ГЕРБ определя днешната ситуация като майтап. Крум Зарков веднага се извини. Бойко Борисов каза, че на всеки се случва да са майтапи в командировка. Народът пряко избра Крум Зарков", каза Нинова.

И допълни, че зам.-министрите се назначават. Нинова специално попита защо лидерите на ЕНП не коментират случващото се в правителството.

"Къде са днес тези ваши европейски лидери? Що за двойни стандарти", каза Нинова.

Веднага след Нинова думата взе депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров.

"Днешната декларация доказва, че БСП е партия, която всеки път достига висини в наглостта, безсрамието. Пее ария на позора. Арията на позора, чийто добър изпълнител е г-жа Нинова, е директен призив срещу здравия смисъл. Това е партия със сгрешено име, тя е небългарска партия, наследник на небългарската БКП. БКП два пъти се опита да ни направи съветска република, докара България до фалит, изби елита, вкара в затвора спасителя на българските евреи."

Тези думи на Тодоров накараха депутатите от БСП да напуснат пленарната зала. Той обаче продължи:

"Партията, която изби наследниците на баба Тонка и над 30 хил. българи. Клахте българите, както и турчин не ги е клал. Особена порода нагли хора."

Според него Нинова "отдавна трябваше да бъде на място хладно, на място тъмно, ако в България имаше съд и прокуратура". Тодоров цитира фразата, че комунизмът се оказал националсоциализъм с повече късмет.

"Тази партия никога не направи извинение за престъпленията към нас, българите", каза Тодоров.

По повод назначението на Георг Георгиев за зам.-външен министър, който е само на 25 години, Тодоров каза, че Васил Радославов е станал премиер на 32 години. Според него това назначение на ГЕРБ показва отношение към младите хора.

Словото на Тодоров бе последвано от много реплики в нарушение на парламентарния правилник. Според Таско Ерменков (БСП) тази декларация дискредитира ГЕРБ. Антон Кутев попита депутатите от ГЕРБ колко от тях са членували в БКП. Шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че не може след всяка декларация да се дава думата на хора, които да я коментират. Зам.-шефът на парламента Валери Жаблянов заяви, че фашистите шестват в парламента.

Веднага след това на трибуната излезе лидерът на "Атака" Волен Сидеров. Със спокоен тон, който не е бил характерен за него при други случаи, той припомни, че Съветска Русия и Хитлер са били съюзници до 1941 г., а основателят на известна верига бензиностанции, която има много обекти в България, е бил поклонник на Хитлер.

"Да ги закрием ли", попита Сидеров.

Според Сидеров реакциите на БСП се дължат на това, че правителството започва да върши истинска работа. Като пример за такава той даде облекченията на туризма и др. Той припомни, че зам.-министър Тенев веднага е бил оттеглен.

"Какво повече искаме", попита Сидеров.

Той припомни, че по време на тройната коалиция БСП е била коалиционен партньор с партията на сина на този, който вкара България в съюз с Хитлер.

"С истинския Хитлер, не с восъчната му фигура", посочи Сидеров.