Човек не се снима с изпъната в нацистки поздрав ръка, цели групи хора не може да се наричат „човекоподобни“, а в едно цивилизовано общество различията не се изясняват с „хубав бой“. Тези неща са толкова ясни, че всъщност изобщо не подлежат на обсъждане. Човечеството е препатило достатъчно, преди да стигне до извода, че някои неща просто не се правят. Защото неуважението към паметта на зловещо отнети милиони животи, незачитането на достойнството на отделни групи хора и публичните призиви за саморазправа с цели общности са първата стъпка към нещо по-лошо. Много по-лошо.

[[nid:54108]]

Т.нар. патриоти официално са част от коалиционното правителство. Техни представители вече са на позиции в управлението. И започнаха да „гърмят“ един по един още в първите дни. Две снимки с вдигната по хитлеристки ръка предизвикаха такова недоволство, че зам.-министърът на регионалното развитие Павел Тенев и директорът на социалната дирекция във военното министерство Иво Антонов се видяха принудени да подадат оставка. Реакцията на обществото е добрата новина. Лошата е, че не чухме думата „извинявайте“. И че не видяхме ни най-малък знак да са осъзнали колко неприемливо е това. А щом в техните глави всичко това е нормално, обществото има обоснована причина да очаква много повече от същите тези глави.

"Трябваше да сваля снимката"

Преди девет години Павел Тенев посетил музей на восъчните фигури, където се снимал с изпъната ръка пред нацистки офицер, а след това публикувал снимката си във фейсбук. Когато това стана известно и възмути много хора, Тенев се срещна с премиера Бойко Борисов. И по време на срещата се убедил, че трябва да подаде оставка.

"Трябваше да сваля снимката. Сега разбирам, че е било важно", коментира след това Тенев. От тези думи не личи да осъзнава колко нередно е всичко това. Дори самата снимка да е била замислена като шега, разбираема единствено за Тенев, публикуването ѝ вече е изразяване на позиция. И когато тази позиция му „взе главата“ като зам.-министър, той съжали само за това, че не се е сетил да я скрие по-рано. Извинение няма.

Иво Антонов пък посетил военноисторически музей и се снимал пред германски танк „Майбах“ също с вдигната ръка. Преди години тази снимка му попречи да стане зам.-министър на отбраната, но днес патриотите решиха да го назначат за директор на дирекция във военното ведомство. И той „изгоря“ заради снимката. Но и той не сметна за необходимо да поднесе извинение. Вместо това решиха да обяснят, че случаят бил „преекспониран“, че имало кампания срещу тях, която „взема чудовищни размери“. А лидерите на т.нар. патриоти побързаха да обявят скандала за „соросоиден заговор“. Те наистина нищо не разбират.

"Лов на вещици, да не кажа лов на фашисти"

Вместо на мига да осъди и освободи героите от снимките, Валери Симеонов реши да обяснява как не бивало от една снимка да се прави такъв проблем. Вестник „Сега“ го цитира да казва, че „кой знае какви майтапчийски снимки сме си правили и ние в "Бухенвалд”, но Симеонов отрече да е казвал точно това и обеща да изясни случая в съда. Каквито и да са точните думи обаче, това не променя факта, че си имаме работа с грубо омаловажаване на проблема.

„Жертви сме на лов на вещици, да не кажа лов на фашисти", оплака се в ефир Симеонов, който има богато досие по темата. Да си припомним например как дърпаше възрастна жена на границата, а след това сподели: „Тая пълничката баба, между другото, нямате представа колко нагла беше (...) и си знаеше правата." Да си припомним още как нарече ромите - „нагли, самонадеяни и озверели човекоподобни", а по-късно приписа на жените от този етнос „инстинкти на улични кучки".

Казано накратко: те очевидно наистина мислят така. И ако не бъдат озаптени, са способни да стигнат и по-далеч, защото в главите им навярно не съществуват границите, които повечето хора чувстват. Много се обиждат от споменаването на думата „фашизъм“, но историята учи, че когато нямаш граници в главата си, крачката от значките за обозначаване на отделен етнос до крайното решение за физическото му унищожаване е няколко години.

Да го кажем още веднъж: добрата новина в цялата тази история е реакцията на обществото и на медиите. В резултат правителството взе единственото правилно решение - да се освободи от „шегаджиите“ с изпънати ръце. А парадоксът е, че думата „извинявайте" бе изречена не от някой „патриот”, а от Цветан Цветанов от ГЕРБ. Но така се получава, когато решиш да управляваш с такива партньори - те се държат като малки деца, които не знаят за какво служи тоалетната, а на теб ти се налага да играеш памперса.

Коментарът е от "Дойче веле".