Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков си търси заместник след оставката на Павел Тенев заради скандала със снимката с нацисткия поздрав.

"Не съм работил с колегата, за да кажа дали е ценен кадър, но гледайки автобиографията му, мисля, че беше прекрасен професионалист. Не мога да се наема да коментирам личните профили и неща. Нямам още заместник, но има голяма необходимост от такъв, защото има много работа по кадастъра и строителния контрол", изтъкна Нанков в кулоарите на парламента след петъчния парламентарен контрол.

Във връзка с абсурдното решение на Агенция „Пътна инфраструктура“ от вчера да възобнови поръчката за въвеждане на тол системата за тирове със срок 24 часа, който изтича в 17 ч. днес, Нанков заяви: 

"Основната цел е максимално бързото разглеждане на офертите и класиране. Нека да видим дали днес ще има подадени оферти. Ако няма, може да го удължим до 7 дни. Всеки ден е ценен."

Той допълни, че 24 часа са напълно достатъчни, защото повечето предложения са готови и са подавани преди неколкократните обжалвания.

Поръчката бе прекратявана и възобновявана многократно след обявяването й през април 2016 г. заради жалби на кандидати по процедурата до КЗК. При последните няколко случая причината за обжалването бяха именно кратките срокове.

В началото на януари лично президентът Румен Радев се обяви против повторното обявяване на процедурата, защото не била съгласувана, а регионалният министър в оставка Лиляна Павлова по телефона му разясни плюсовете от въвеждането на такава система. 

Според министър Нанков лобито, което иска България да не въвежда модела на тол такси и да се продължи със сегашната система на винетно облагане, търси процедурни фатки.

"Досега сме изгубили, не министерството и държавата, а обществото, тъй като това са средства за изграждане на инфраструктура и рехабилитация, над 600 млн. лева", посочи той.

"Факт е, че тол системата ще бъде инструмент за борбата с контрабандата. Електронната система е свързана именно с системата на митниците, на НАП, на МВР. Това е един наистина справедлив и солидарен модел за заплащане", обясни регионалният министър.

В момента приходите от винетните стикери за бюджета са около 300 млн. лв., а прогнозите са, че те ще нараснат с 500 млн. лв. След въвеждането на тол таксите още в първата година.