Ad Config - Website header

 

Article_top

Бившата съпруга на руския президент Владимир Путин помогнала за създаването и финансирането на фондация, притежаваща луксозен недвижим имот в Москва, предаде "Ройтерс".

Това носи милиони долари от наемателите на тези имоти. От "Ройтерс" внимателно проучили данните за тях.

Сградата била реновирана с помощта на съдружници на Владимир Путин, а доходите от наемите постъпват в частна компания, притежавана от лице, чието име е същото като моминското име на Людмила Путина.

Парите идват от дома на Волконски в центъра на Москва - аристократична къща от времето преди СССР. В момента тя е собственост на Центъра за развитие на междуличностните комуникации (ЦРМК). Людмила Путина помогнала да бъде създадена фондацията с идеална цел според публикация на в. "Российская газета" и твърдения на два източника, работили с ЦРМК. Людмила бе съпруга на Путин от 1983 г. до развода им, за който бе обявено през 2013 г.

Фондацията била създадена през 2002 г. А през септември 2006 г. "Российская газета" писала, че г-жа Путина е попечител на организацията. В интервю за вестника през същата година тя използвала термина "ние", когато станало дума за фондацията. Три източника, запознати с работата на фондацията, казват, че Людмила финансира литературна награда и издателство, управлявани от организацията.

ЦЛРК има офиси в дома на Волконски, но по-голямата част от сградата се отдава на наематели. Сред тях са две големи държавни банки, показват документите.

Наемателите плащат наеми на компанията "Меридиан". 99 на сто от нея са собственост на компанията "Интерсервис". От 2014 г. насам "Интерсервис" е притежавана от жена на име Людмила Александровна Шкребньова. Това е моминското фамилно име на бившата съпруга на Путин.

От "Ройтерс" не успели да открият документи, потвърждаващи, че Шкребньова и Путина са едно и също лице. Но други връзки освен името сочат, че бившата първа дама и собственикът на "Интерсервис" са едно и също лице. Предишният генерален директор на "Интерсервис" била Олга Александровна Цомаева. Няколко руски медии твърдят, че тя е сестра на Людмила. Цомаева не е открита за коментар.

Освен това останалият 1% от "Меридиан" е притежание на Татяна Шестакова. Тя е бивша съпруга на Василий Шестаков - стар приятел и спаринг партньор по джудо на Путин. Г-жа Шестакова също помогнала за създаването на ЦРМК, сочат данни в корпоративния регистър. Тя също не е открита за коментар.

Отделът на Кремъл за недвижима собственост наблюдавал реновирането на дома на Волконски на московската улица "Воздвиженка". Това става ясно от документи за наем, видени от "Ройтерс". Кремъл се занимавал със случая въпреки че по това време сградата вече не е била държавна собственост.

Източник, участвал в реновирането, твърди, че Людмила Путина - по онова време все още първа дама, посещавала дома на Волконски, за да инспектира работите.

"Ние всички знаехме, че отделът на Кремъл постоянно наблюдава процеса. Когато г-жа Путина направи посещение с цел инспекция, те незабавно преградиха цялата "Воздвиженка", споделя източникът.

Само руската банка ВТБ - един от настоящите наематели на дома на Волконски, плаща годишен наем от над 2 милиона долара. Това става ясно от документ за търг, публикуван в правителствен сайт през 2015 г.

От "Ройтерс" не могли да установят пълните доходи на "Меридиан" от отдаването под наем на помещения в московската сграда, нито какво плаща компанията на ЦРМК. Отчетите на "Меридиан" за 2015 г. показват приходи от 3,89 милиона долара, но не разкриват къде отиват парите.

Домът на Волконски се намира на московската централна улица "Воздвиженка".

От агенцията помолили за коментар "Меридиан" и ЦЛМК чрез писма, телефонни разговори и посещения, но не са получили отговор. Пресслужбата на Кремъл не е отговорила на въпроси за бившата първа дама.

Тези схеми хвърлят светлина върху Путинска Русия, където приближени на президента хора се облагодетелстват от договори, заеми, грантове или активи от държавни предприятия или компании, тясно свързани с Кремъл. Преди време "Ройтерс" писа как зетят на Путин - Кирил Шамалов, стана милиардер, след като се ожени за дъщеря му и придоби голям дял във водеща руска газова компания. "Ройтерс" писа също как Шамалов се сдоби с огромен имот в Биариц, Франция, от близък съдружник на Путин.

Артур Очеретни, който според руските медии е новият съпруг на Людмила Путина от 2015 г., е председател на Управителния съвет на ЦРМК. През 2014 г., след скромна кариера в бизнеса с морски храни и компания за организиране на мероприятия, той също се сдоби с вила край Биариц. Предполагаемата ѝ цена е 6 милиона евро.

Очеретни не е отговорил на молбите за коментар, изпратени до него чрез ЦРМК.

Сградата на "Воздвиженка" № 9 е известна като дома на Волконски заради бившия ѝ собственик - ген. Николай Волконски, дядо на писателя Лев Толстой. През ХХ век поетът Сергей Есенин е създал в нея някои от творбите си.

Тази историческа постройка по-късно е била собственост на руското външно министерство. Това става с президентски декрет от 1992 г., подписан от Борис Елцин. Според данни от регистъра през 2005 г. тя преминава във владение на Центъра за развитието на руския език (ЦРРЕ). който по-късно променя името си на вече познатото ЦРМК.

От "Ройтерс" не могли да установят при какви условия Центърът се е сдобил със сградата. "Росимушчество" - агенцията, която стопанисва сградата, не отговорила на въпросите на "Ройтерс".

Имотът имал нужда от реновиране и около 2005 г. бил направен основен ремонт. На помощ се притекли приближени на президента. Фондация "Константиновски", създадена скоро след идването на Путин на власт с цел реставрация на Константиновския дворец край Санкт Петербург, осигурила щедра финансова помощ. В този дворец Путин често приема чуждестранни гости.

Владимир Кожин, оглавявал през 2000-2014 г. отдела на Кремъл за недвижима собственост, бил в Управителния съвет на фондация "Константиновски", когато било извършено реновирането на дома на Волконски. Кожин продължава да бъде в съвета, в който има поне още един приближен на Путин. Нито фондация "Константиновски", нито Кожин, който сега е президентски съветник, отговорили на запитванията с молба за коментар.

Елена Крилова - говорител на отдела за недвижима собственост на Кремъл, заяви, че няма информация отделът да е участвал в реновирането.

Първата фаза от работите била завършена през 2005 г. По-късно бил достроен един етаж. Историчката Наталия Самовер, борила се срещу дострояването, заявява пред "Ройтерс":

"Сградата изгуби историческия си вид. Вече нямаме дом на Волконски, имаме една грозотия на половин километър от Кремъл."

В момента помещенията на дома на Волконски имат площ от 5288 квадратни метра, давани под наем. Тази площ е малко по-голяма от тази на Белия дом във Вашингтон.

Фондации като ЦРМК могат да бъдат създавани за "социални, благотворителни, културни, образователни, научни или управленски цели" според руското правосъдно министерство. Те могат да извършват предприемаческа дейност, доколкото служат на целта, за която е била създадена фондацията.

За сума, която не се съобщава, ЦРМК дава по-голямата част от дома на Волконски на "Меридиан", която от своя страна отстъпва под наем помещения в сградата. ВТБ - една от най-големите руски банки, наема 3011 квадратни метра според документ за наддаване от 2015 г. Този документ оценява договора на 2,02 милиона долара годишно за петгодишен период.

Помолени за коментар, от ВТБ съобщават в изявление:

"Ние наемаме тези помещения за нуждите на дребния и корпоративния бизнес на групата ВТБ."

Сред другите наематели са държавният кредитор "Сбербанк", строителната компания "Северстройгруп", който печели договори с Министерството на отбраната, туристическа агенция, суши ресторант и закусвалня на "Бъргър Кинг". От "Сбербанк" твърдят, че наемат помещения на пазарни цени като част от стратегията си в бранша. От "Северстрой" не са коментирали.

"Найт Франк" - агенция, специализирана в луксозни имоти, твърди, че настоящите пазарни цени на сградата са близо 600 долара за квадратен метър годишно. Ако цялото наемано пространство в дома на Волконски се плаща по тази цена, това би довело до годишна печалба от 3,18 милиона долара.

Доходите на "Меридиан" вероятно не стигат до главния ѝ собственик "Интерсервис", която през 2015 .г. декларила приходи от едва 41 478 долара и нетна печалба от 30 417 долара.

Последните налични отчети на ЦРМК показват, че през 2015 г. приходите му от всички източници са или 5,93 милиона долара. Не е ясно кои са всички тези източници.

През 2015 г. ЦРМК похарчил 4,53 милиона долара според отчетите. 3,4 на сто от тази сума отишли за социални и благотворителни цели, 6,5 на сто - за конференции и семинари, 22% - да административни разходи и 29 процента - за "други дейности". Останалите 39 на сто били похарчени за авоари, акции и друга собственост.

От ЦРМК не отговорили на въпроси за източниците на приходите и как харчат парите.

Руското правосъдно министерство твърди, че фондацията не огласява годишните отчети на дейността си, а разлика от финансовите, въпреки че законът го изисква. Според министерството фондацията е получила предупреждение.

 

Бившата съпруга на руския президент Владимир Путин помогнала за създаването и финансирането на фондация, притежаваща луксозен недвижим имот в Москва, предаде "Ройтерс".

Това носи милиони долари от наемателите на тези имоти. От "Ройтерс" внимателно проучили данните за тях.

Сградата била реновирана с помощта на съдружници на Владимир Путин, а доходите от наемите постъпват в частна компания, притежавана от лице, чието име е същото като моминското име на Людмила Путина.

Парите идват от дома на Волконски в центъра на Москва - аристократична къща от времето преди СССР. В момента тя е собственост на Центъра за развитие на междуличностните комуникации (ЦРМК). Людмила Путина помогнала да бъде създадена фондацията с идеална цел според публикация на в. "Российская газета" и твърдения на два източника, работили с ЦРМК. Людмила бе съпруга на Путин от 1983 г. до развода им, за който бе обявено през 2013 г.

Фондацията била създадена през 2002 г. А през септември 2006 г. "Российская газета" писала, че г-жа Путина е попечител на организацията. В интервю за вестника през същата година тя използвала термина "ние", когато станало дума за фондацията. Три източника, запознати с работата на фондацията, казват, че Людмила финансира литературна награда и издателство, управлявани от организацията.

ЦЛРК има офиси в дома на Волконски, но по-голямата част от сградата се отдава на наематели. Сред тях са две големи държавни банки, показват документите.

Наемателите плащат наеми на компанията "Меридиан". 99 на сто от нея са собственост на компанията "Интерсервис". От 2014 г. насам "Интерсервис" е притежавана от жена на име Людмила Александровна Шкребньова. Това е моминското фамилно име на бившата съпруга на Путин.

От "Ройтерс" не успели да открият документи, потвърждаващи, че Шкребньова и Путина са едно и също лице. Но други връзки освен името сочат, че бившата първа дама и собственикът на "Интерсервис" са едно и също лице. Предишният генерален директор на "Интерсервис" била Олга Александровна Цомаева. Няколко руски медии твърдят, че тя е сестра на Людмила. Цомаева не е открита за коментар.

Освен това останалият 1% от "Меридиан" е притежание на Татяна Шестакова. Тя е бивша съпруга на Василий Шестаков - стар приятел и спаринг партньор по джудо на Путин. Г-жа Шестакова също помогнала за създаването на ЦРМК, сочат данни в корпоративния регистър. Тя също не е открита за коментар.

Отделът на Кремъл за недвижима собственост наблюдавал реновирането на дома на Волконски на московската улица "Воздвиженка". Това става ясно от документи за наем, видени от "Ройтерс". Кремъл се занимавал със случая въпреки че по това време сградата вече не е била държавна собственост.

Източник, участвал в реновирането, твърди, че Людмила Путина - по онова време все още първа дама, посещавала дома на Волконски, за да инспектира работите.

"Ние всички знаехме, че отделът на Кремъл постоянно наблюдава процеса. Когато г-жа Путина направи посещение с цел инспекция, те незабавно преградиха цялата "Воздвиженка", споделя източникът.

Само руската банка ВТБ - един от настоящите наематели на дома на Волконски, плаща годишен наем от над 2 милиона долара. Това става ясно от документ за търг, публикуван в правителствен сайт през 2015 г.

От "Ройтерс" не могли да установят пълните доходи на "Меридиан" от отдаването под наем на помещения в московската сграда, нито какво плаща компанията на ЦРМК. Отчетите на "Меридиан" за 2015 г. показват приходи от 3,89 милиона долара, но не разкриват къде отиват парите.

Домът на Волконски се намира на московската централна улица "Воздвиженка".

От агенцията помолили за коментар "Меридиан" и ЦЛМК чрез писма, телефонни разговори и посещения, но не са получили отговор. Пресслужбата на Кремъл не е отговорила на въпроси за бившата първа дама.

Тези схеми хвърлят светлина върху Путинска Русия, където приближени на президента хора се облагодетелстват от договори, заеми, грантове или активи от държавни предприятия или компании, тясно свързани с Кремъл. Преди време "Ройтерс" писа как зетят на Путин - Кирил Шамалов, стана милиардер, след като се ожени за дъщеря му и придоби голям дял във водеща руска газова компания. "Ройтерс" писа също как Шамалов се сдоби с огромен имот в Биариц, Франция, от близък съдружник на Путин.

Артур Очеретни, който според руските медии е новият съпруг на Людмила Путина от 2015 г., е председател на Управителния съвет на ЦРМК. През 2014 г., след скромна кариера в бизнеса с морски храни и компания за организиране на мероприятия, той също се сдоби с вила край Биариц. Предполагаемата ѝ цена е 6 милиона евро.

Очеретни не е отговорил на молбите за коментар, изпратени до него чрез ЦРМК.

Сградата на "Воздвиженка" № 9 е известна като дома на Волконски заради бившия ѝ собственик - ген. Николай Волконски, дядо на писателя Лев Толстой. През ХХ век поетът Сергей Есенин е създал в нея някои от творбите си.

Тази историческа постройка по-късно е била собственост на руското външно министерство. Това става с президентски декрет от 1992 г., подписан от Борис Елцин. Според данни от регистъра през 2005 г. тя преминава във владение на Центъра за развитието на руския език (ЦРРЕ). който по-късно променя името си на вече познатото ЦРМК.

От "Ройтерс" не могли да установят при какви условия Центърът се е сдобил със сградата. "Росимушчество" - агенцията, която стопанисва сградата, не отговорила на въпросите на "Ройтерс".

Имотът имал нужда от реновиране и около 2005 г. бил направен основен ремонт. На помощ се притекли приближени на президента. Фондация "Константиновски", създадена скоро след идването на Путин на власт с цел реставрация на Константиновския дворец край Санкт Петербург, осигурила щедра финансова помощ. В този дворец Путин често приема чуждестранни гости.

Владимир Кожин, оглавявал през 2000-2014 г. отдела на Кремъл за недвижима собственост, бил в Управителния съвет на фондация "Константиновски", когато било извършено реновирането на дома на Волконски. Кожин продължава да бъде в съвета, в който има поне още един приближен на Путин. Нито фондация "Константиновски", нито Кожин, който сега е президентски съветник, отговорили на запитванията с молба за коментар.

Елена Крилова - говорител на отдела за недвижима собственост на Кремъл, заяви, че няма информация отделът да е участвал в реновирането.

Първата фаза от работите била завършена през 2005 г. По-късно бил достроен един етаж. Историчката Наталия Самовер, борила се срещу дострояването, заявява пред "Ройтерс":

"Сградата изгуби историческия си вид. Вече нямаме дом на Волконски, имаме една грозотия на половин километър от Кремъл."

В момента помещенията на дома на Волконски имат площ от 5288 квадратни метра, давани под наем. Тази площ е малко по-голяма от тази на Белия дом във Вашингтон.

Фондации като ЦРМК могат да бъдат създавани за "социални, благотворителни, културни, образователни, научни или управленски цели" според руското правосъдно министерство. Те могат да извършват предприемаческа дейност, доколкото служат на целта, за която е била създадена фондацията.

За сума, която не се съобщава, ЦРМК дава по-голямата част от дома на Волконски на "Меридиан", която от своя страна отстъпва под наем помещения в сградата. ВТБ - една от най-големите руски банки, наема 3011 квадратни метра според документ за наддаване от 2015 г. Този документ оценява договора на 2,02 милиона долара годишно за петгодишен период.

Помолени за коментар, от ВТБ съобщават в изявление:

"Ние наемаме тези помещения за нуждите на дребния и корпоративния бизнес на групата ВТБ."

Сред другите наематели са държавният кредитор "Сбербанк", строителната компания "Северстройгруп", който печели договори с Министерството на отбраната, туристическа агенция, суши ресторант и закусвалня на "Бъргър Кинг". От "Сбербанк" твърдят, че наемат помещения на пазарни цени като част от стратегията си в бранша. От "Северстрой" не са коментирали.

"Найт Франк" - агенция, специализирана в луксозни имоти, твърди, че настоящите пазарни цени на сградата са близо 600 долара за квадратен метър годишно. Ако цялото наемано пространство в дома на Волконски се плаща по тази цена, това би довело до годишна печалба от 3,18 милиона долара.

Доходите на "Меридиан" вероятно не стигат до главния ѝ собственик "Интерсервис", която през 2015 .г. декларила приходи от едва 41 478 долара и нетна печалба от 30 417 долара.

Последните налични отчети на ЦРМК показват, че през 2015 г. приходите му от всички източници са или 5,93 милиона долара. Не е ясно кои са всички тези източници.

През 2015 г. ЦРМК похарчил 4,53 милиона долара според отчетите. 3,4 на сто от тази сума отишли за социални и благотворителни цели, 6,5 на сто - за конференции и семинари, 22% - да административни разходи и 29 процента - за "други дейности". Останалите 39 на сто били похарчени за авоари, акции и друга собственост.

От ЦРМК не отговорили на въпроси за източниците на приходите и как харчат парите.

Руското правосъдно министерство твърди, че фондацията не огласява годишните отчети на дейността си, а разлика от финансовите, въпреки че законът го изисква. Според министерството фондацията е получила предупреждение.

Коментари

Най

Следвайте ни

 
 

Още от категорията