"Днес бях посетен в съда от двама служители на ДАНС. Да кажа, че към тях нямам забележки, държаха се възпитано и уважително. Уведомиха ме за извършвана срещу мен проверка от ДАНС по нареждане на СГП, за която нямах никаква информация до този момент. Поискаха моето становище. Изразих го устно, те слушаха, не си водеха бележки, не направиха и запис."

Това написа във фейсбук профила си едно от главните действащи лица на шумните протести, при които съдии се бунтуваха под прозорците на ВСС.

Методи Лалов - вече бивш шеф на най-големия съд в страната - СРС, подаде оставка, а тя бе мълниеносно приета от Съвета. Начело на СРС бе сложен Стефан Милев - прокурор, бивш говорител на прокуратурата с една година стаж като съдия.

В снощния си пост Лалов пише още за изнедата си от споходилата го прокуратура, и в частност нейното "ударно" звено - СГП. И напомня събитията, след като изведе съдиите на протест и след като подаде оставка като ръководител:

"Няколко дни по-късно, след като вече упорито се говореше по коридорите на съда, че се търсят служители, които да се оплакват от мен, две служителки - една чистачка и началникът на служба "Връчване на призовки и съдебни книжа" са подали молби до Стефан Милев, че съм ги принудил да напуснат съда. Обърнете внимание, че и чистачката, и ръководителката на ВПСК са назначени от мен на тези длъжности. Следователно аз, като председател на съда и работодател, по-назад във времето съм им гласувал доверие да заемат тези длъжности...", разяснява Лалов.

Той изрежда подробности как все пак са напуснали въпросните служителки и...

"... Нямаше да пиша, ако тези служителки бяха подали сигналите до ДАНС, прокуратурата, МВР, ГИТ или другаде, а не до Милев. Как са стигнали молбите до Милев до прокуратурата, в която Милев работеше до преди няколко месеца, се сетете сами. Няма да ви е трудно", казва Лалов.

Постът му е последван от друг тази сутрин. В него се напомня, че ВСС е включил в дневния си ред за вторник и евентуална дисциплинарка срещу бившия шеф на съда-"мастодонт". За това се говореше още когато мнозинството в Съвета видимо се изнерви от постъпките на Лалов.

"Да обобщим за заседанието във вторник (за улеснение на Узунов, Петкова, Итова, Колев, Георгиева, Кузманова и Неделчева) - нарушения като съдия, нарушения като председател, нарушения по ЗОП, принуда спрямо служители. Явно моето председателстване е било някакъв ад. Нещо като многото "гейтове", които заметоха под килима. Същото е, нали?! Добре де, защо ВСС и прокуратурата не се намесиха по-рано, а гледаха отстрани, често дори ръкопляскаха, а чак след като търпението ми се изчерпа и подадох оставка, за да покажа негативното си (меко казано) отношение към мнозинството от ВСС, започна всичко това....

Уважаеми членове от мнозинството на ВСС, 
Уважаема г-жо Точкова (шефката на Инспектората, която го предлага, б.р.)

Хубаво е, че с реваншистките си действия ускорявате процеса на съзряване на обществото, което все по-ясно вижда какво представлявате и защо сте сложени на тези постове. Скоро хората ще направят така, че не вие да определяте дневния ред на съдебната система.
Вашият мандат изтича, а змията хапе най-лошо, когато умира", пише Лалов.

 

 

Разбира се, интересна подробност от пейзажа, е че всички тези съвпадения спохождат Методи Лалов, докато е в кампания като кандидат за съдийската колегия на новия ВСС - избори, които се чакат с огромен интерес и от Еврокомисията.

Подобен любопитен казус около бъдещия състав на Съвета се завъртя със зам.-главния прокурор Борислав Сарафов, който според някои рязко бил напуснал кръга с любимци на Сотир Цацаров. Сарафов изненадващо се оказа кандидат-член за ВСС от прокурорската квота, предложен от колеги. После изведнъж премисли и взе решение да се оттегли.

Двояко решение, защото беше... "лично и  продиктувано от интересите на прокуратурата. Оттеглянето е извършено след разговор с главния прокурор", пишеше в официалното прессъобщение тогава.