Новата придобивка на Васил Божков - Телефонната палата в София, ще бъде превърната в музей. Това стана ясно от официално съобщение на „НОВЕ холдинг“ до медиите.
Както Клуб Z писа вчера, фирмата на хазартния бос "НГ Проперти" официално е купувач на сградата, продадена от БТК на търг за 17,3 млн. лв.

„Телефонната палата ще бъде дом на уникални експонати и колекции в областта на изкуството и световното културно-историческо наследство“, казват от „НОВЕ холдинг“. 

Оттам обясняват интереса на собственика си към придобиването на сградата, която е паметник на културата като "продължение на дългогодишните интереси и инвестиции на г-н Васил Божков в посока запазването и популяризирането на културно-историческото наследство на България."

Емблематичната сграда на ул. "Гурко" има шест етажа с разгъната застроена площ от 13 400 кв. м и още 3000 кв. м подземно ниво, а прилежащият терен е 4100 кв. м.

Плановете за музея, който според информацията "ще отговаря на световните стандарти и ще следва най-добрите практики в сферата", ще бъдат представени тази година.

В момента екип от експерти от "знакови световни музеи и архитектурни студиа" подготвя проекти за интериорното оформяне на сградата, посочват още от „НОВЕ холдинг“