910 големи бири за една година, което прави по две и половина всеки ден. Толкова изпива всеки гражданин на Литва над 15 години. Разбира се, част от хората не употребяват алкохол изобщо, а други много рядко – затова и средните стойности са толкова „скромни“.

Литва излезе начело в световната класация по употреба на алкохол според данните на Световната здравна организация (СЗО), която тази седмица публикува „Здравната статистика на 2017“. В документа има данни предимно за разпространението на различни видове заболявания, но е отделено специално място за употребата на алкохол.

Данните на СЗО показват годишната консумация на чист алкохол на глава от населението. Чист алкохол означава само спиртното съдържание в напитките. Т.е. ако човек изпие 100 грама водка с 40-процентно алкохолно съдържание, статистиката ще отчете 40 грама изпит чист алкохол.

Ето данните на 10-те най-пиещи нации в Европа според СЗО:

Годишна консумация на чист алкохол на глава от населението в литри:

Литва – 18,2

Беларус – 16,4

Молдова – 15,9

Русия – 13,9

Румъния – 13,7

Чехия – 13,7

БЪЛГАРИЯ– 13,6

Хърватия – 13,6

Белгия – 13,2

Украйна – 12,8

На дъното в Европа са Албания с 5,7 литра чист алкохол годишно на глава от населението и Македония – само с 2,8 литра.

„Евронюз“ реши да пресметне тези данни в халби бира. Според класацията България се справя по-скромно от Литва – тук на всеки човек се падат по 680 големи бири годишно, което е по-малко от две бири дневно.

Европа остава най-пиещият континент на света. Тук изпиваме два пъти повече алкохол от всички останали взети заедно. Световната консумация на алкохол през 2016 година е спаднала – средните данни са 6,4 литра чист алкохол на човек годишно.

Защо Литва?

Литва очевидно има по-сериозен проблем с алкохола от много други държави. Само преди десет години средната консумация е била по 14,9 литра чист алкохол годишно, за да достигне 18,2 литра днес.

За да се пребори с проблема, правителството на Литва забрани продажбата на алкохол на бензиностанциите и повиши акциза. Това доведе до спад в продажбите в сравнение с 2015 година. Въпреки това обаче консумацията остава висока.

"Литва и нейните съседи Латвия, Естония и Полша са типични северни страни, където 90% от бирата се пие вкъщи, докато в Гърция, Ирландия, Малта, Португалия и Испания над 60% от бирата се употребява в заведения“, показва финансиран от ЕС доклад за алкохолния проблем на Литва, цитиран от „Евронюз“.

Една от причините за това литовците да пият повече е проблемът с душевното им здраве – хората се чувстват зле, нещастни са и се обръщат към алкохола, за да се почувстват по-добре, пише още в доклада.