Икономисти призоваха политиците да се държат по-отговорно и да спрат атаките помежду си и критиките към действията на БНБ, свързани с банковата криза.

Трябва да спрат изказванията, че страната е във фалит, защото това не е така и във финансово отношение страната не е по-зле отпреди една година, коментира пред БНТ банкерът и бивш финансов министър Стоян Александров.

Според него до понеделник политиците трябва да свикат съвет на изтъкнати икономисти, които да дадат съвет за успокояване на ситуацията и при нужда да бъдат предложени законодателни промени.

Банковата система е добре капитализирана и банките ни имат два пъти по-голяма капиталова адекватност спрямо западните, коментира Александров.

Според него от години има атаки срещу банковата сфера от хора, които имат проблеми с отделни банки, но трябва да се знае, че ако квестори влязат в която и да е банка, те няма да опрощават кредитите.

Георги Ангелов от "Отворено общество" обърна внимание, че случващото се с Първа инвестиционна банка е ирационално.

Банката издържа световната финансова криза, гръцката криза и ръстът на лошите кредити и сега, когато няма никаква причина, тя изпада в това положение, казва той.

Трябват „радикални мерки, които да покажат, че държавата е от едната страна на бариерата срещу мутрите”, смята Ангелов.

Според Стоян Александров ако се наложи, за да бъде осигурена още ликвидност за банките, Народното събрание трябва да позволи и емитиране на още дълг, а може да се обмисли и вариант за ограничаване на банковите операции по отношение на трансферите и тегленията. Той смята, че може да се започнат и стъпки за предпазно споразумение с Международния валутен фонд и Световната банка.