Коалицията "ГЕРБ-Обединени патриоти" е в много крехко положение, като отговорност за съществуването ѝ носят Еврокомисията и Европейската народна партия, заяви лидерката на "Движение 21" Татяна Дончева.

Тя припомни, че при предишния кабинет на ГЕРБ "патриотите" не подкрепиха официално Борисов, защото и ЕК, и ЕНП обявиха, че националисти не са допустими в правителството. Сега обаче явно са решили, че са.

"Притеснителното е, че част от "Обединените патриоти" имат това поведение отдавна. И то не се изразява само да се снимаш в музей с нацистки поздрав. Притеснително е да си сложиш снимката във фейсбук, защото това показва глупост. А висшите държавни постове не са за глупави хора. Тези хора със снимките си във фейсбук искат да се харесат на определен тип хора. Привърженици на патриотите са една група много агресивни възрастни хора и много агресивни млади хора. Те имат специфично отношение към малцинствата, към ромите, към бежанците", каза още Дончева.

И даде пример с побой над чернокож чужденец преди дни, като отбеляза, че България "не може да прави впечатление на расистка страна".

Лявата лидерка припомни и други политики на националистите:

"Кои са хората, биейки бежанци, и крещейки „България над всичко“, кои са хората, които внушаваха на българите, че там има някакви ненавистни хора, от които ние трябва да се страхуваме, да ги изхвърлим?"

Според нея българинът "няма грам рационално усещане по тези въпроси и реагира на страховете си първосигнално".

Дончева коментира и заявките за подновяване на съдебната реформа, като бе изключително скептична, че от ГЕРБ ще продължат работата по един от основните казуси в българската политика.

"Или притежавате дълбочина, или не притежавате. Да се очакват от Цецка Цачева и Екатерина Захариева реформи, особено в области, които са им смътно познати... Не радикални, никакви. Те нямат никакви професионални възгледи, нито имат сърце да гонят такива неща", каза тя.

Според нея правителството е на "универсални министри", които само имитират поведение на такива и са активни само "когато падишахът им е поръчал определени неща да правят".

Тя коментира и тона на обществените дискусии от последните дни, като отбеляза, че както съдиите, така и политиците имат "ужасно просташки и недопустим" начин на изказване към шефа на ВКС. Но допълни, че учтивостта в публичния дебат трябва да върви в двете посоки и просташки нападки не трябва да се отправят и към главния прокурор Сотир Цацаров.

"Няма как на европейците да кажем – ние сме прости, ще ни приемете такива, каквито сме", обобщи Дончева.