Имаме нужда от малко тишина. Да се успокои напрежението и емоцията, за да се даде приоритет на работата. Готови сме да внесем от името на правителството промените в Наказателно процесуалния кодекс. Това обяви по "Панорама" на БНТ министърката на правосъдието Цецка Цачева. 

Трябва да има ясно заявени позиции за съдебната реформа, а не да се спори по дребнав начин.

Така се произнесе Цачева за изострената ситуация в съдебната система като коментира случващото се в обтекаем стил.

Тя отказа да вземе страна в спора между главния прокурор Сотир Цацаров и председателя на върховния касационен съд Лозан Панов. Според нея и двамата се стремели към надмощие и спорът бил кой да бъде по-речовит. Тя поиска и от двете страни да представят конкретни виждания за това, което трябва да се направи в краткосрочен план.

- От кого от двамата ви е страх повече?, попита водещият Бойко Василев.

- Мен страх? Аз изпитвам само уважение и респект към закона, обяви Цачева.

Тя призна, че парламентът ѝ липсва, без да се конкретизира дали има предвид дали всъщност не ѝ липсва председателското място. На поста правосъден министър тя щяла да бъде полезна, защото имало нужда от малко повече такт, баланс и търпение (каквито се подразбра, че Цачева смята, че притежава).

 "Проблемите, които предстоят пред съдебната власт не могат да бъдат решени само от съдебната власт, а трябва да се върви заедно със законодателната и изпълнителната власт. Министърът на правосъдието е този, който осъществява връзката между правителството и съдебната власт. Много внимателно съм изслушала позициите и различията между тях. Иска ми се да мисля, че противоречията не са само на личностна основа, но за да има спор по същество и дебат, трябва да има ясни тези от различните страни за това какво предстои за продължаване на съдебната реформа", коментира още Цачева за конфликта между Цацаров и Лозан Панов..

"Има създадена работна група още от януари месец по времето на министър Захариева. Тази работна група е с членове, изпратени и от прокуратурата и от касационния съд, и от други институции. Онова, което се очаква от нас - отговорните лица за продължаване на съдебната реформа, е да седнем върху конкретни текстове, които в конституционната рамка, която имаме днес, да могат да бъдат записани като промени в закона", каза тя. И не пропусна да изрази неодобрението си към. днешната позиция на шефа на Върховния касационен съд, че има мимикрия на реформа..

"Останалото, аз лично, не го споделям. Не може усилия на цял един парламент - на 43-тото Народно събрание, на магистратите, на прокурорите, на съдийските колегии, на неправителствения сектор за промените в Конституцията с 2 годишен период назад да се твърди, че са мимикрия. Всеки има право на своето мнение" коментира с неодобрение Цачева. 

Тя беше доста неконкретна и помолена да вземе позиция по ЦУМ-гейт. Обясни, че тя прави срещите си в кабинета си, но от друга страна нямало ясно правило, регламент, който да посочва как трябва да се постъпва и да се налагат някакви ограничения (като почти дословто повтори позицията на Цацаров -б.р.)

"Не мисля, че случващото се е криза в правителството", коментира още Цачева във връзка със скандала със снимките с нацистки поздрави.

"Не мисля, че "криза" е точната дума и квалификация за това, което се случва, но е вярно, че в реалността, в която живеем всеки един от нас трябва да бъде внимателен към това какво публикува и споделя от личния си живот", разясни тя. "Не мисля, че случващото се е криза в правителството, защото се реагира бързо. Особено съм впечатлена от реакцията на лицата, които са замесени в този проблем, които откровено споделиха, че това е било грешка в един по-ранен период от техния живот, преди да са знаели, че ще бъдат публични личности - пред камерите, микрофоните и вниманието на личността" добави Цачева.