„Германия остава водещ икономически партньор на Русия“, заяви руския президент Владимир Путин. По неговите думи двустранният търговски оборот се е увеличил с над 40% от началото на 2017 г., предаде БГНЕС, цитирайки Sputnik.

"Русия се стреми да изгради сътрудничество с Федерална република Германия върху принципите на взаимна изгода, уважение, равнопоставеност и отчитане на интересите на другия. Въпреки известните политически затруднения и колебания в световната икономическа среда, Берлин остава водещ партньор във външната политика на нашата страна. Говорейки за ситуацията в двустранната търговия, с удоволствие отбелязвам ръста на търговския оборот, който през януари и февруари се увеличи с 43% ", каза Путин.

Според него Германия е най-големият купувач на руски газ, който покрива близо 35% от нуждите на страната. Държавният глава изрази надежда, че немските бизнес лидери ще покажат голям интерес към предстоящия Международен икономически форум в Санкт Петербург (SPIEF). Той ще се проведе в периода 1-3 юли. Събитието, което се провежда под егидата на руския президент, събира държавни глави и правителства, както и изпълнителни директори на компании и много известни икономически експерти от цял свят.

"Надяваме се, че германските представители на бизнеса ще участват по-активно в SPIEF тази година", коментира Владимир Путин.

Той припомни, че руско-германската стратегическа икономическа и финансова работна група е възобновила работата си миналата година, като отбеляза, че е натоварена с подпомагането на бизнес лидерите на двете страни в установяването на връзки и провеждането на съвместни проекти. Работната група бе свикана отново през юни 2016 г. след тригодишна пауза, причинена от разцеплението между Русия и ЕС покрай украинския конфликт. Двете страни подписаха съвместни проектни сделки на стойност стотици милиони долари.