Германската канцлерка прие днес украинския президент Петро Порошенко в правителствената резиденция – двореца «Мезеберг», на 70 км северно от Берлин.

Очаквано основната обсъждана тема бе конфликтът в Източна Украйна. Три години бушва война, хиляди загубиха живота си.

Официален Берлин прави всичко възможно за прилагане на споразуменията от Минск, но мирът все още е твърде далеч.

«Германия ще продължи да е на страната на Украйна в усилията й за постигане на мир», заяви Меркел. Канцлерката обаче добави, че примирието не се спазва, а сигурността е предпоставка за напредък при воденето на политически диалог.

Меркел пое ангажимент да съдейства за провеждането на нови разговори между Украйна, Русия, Франция и Германия с цел да се сложи край на горещия конфликт в Донбас.

От своя страна Порошенко окачестви договореностите от Минск като неотменими.

Петро Порошенко беше избран за президент на Украйна на 25 май 2014 г. с 54 на сто подкрепа. Избирателите му възлагаха големи надежди. Обещаните реформи в бившата съветска република обаче забоксуваха, разрази се и конфликтът в Донбас. По данни на ООН жертвите са над 10 000. Мирът, който Порошенко обеща, така и не настъпи.

Сключени бяха две споразумения, подписани през 2014 и 2015 г. в беларуската столица Минск. Основната грешка е, че при договореностите Русия беше привлечена като посредник, а не като страна в конфликта, смятат наблюдатели. Кремъл непрестанно твърди, че не участва в горещия конфликт, фактите говорят друго – оръжия и муниции се доставят на сепаратистите в Донбас от Русия.

Москва настоява за автономия на Донбас и провеждането на избори в този регион. Киев не скланя, докато не се постигне трайно примирие. Истината е, че Украйна се бои от отцепване на Донбас.

Наред с това Украйна продължава да е подвластна на корупция, реформите боксуват. Критици съзират като препятствие самия Порошенко. Той дръпнал спирачката при прочистването на съдебната власт, а политиката на Украйна определяли олигарси, какъвто бил и самият президент.

Крайно оспорвано е и последното решение на Съвета по сигурността към държавния глава – руски социални медии да нямат достъп в Украйна. Порошенко обоснова решението с мерки за сигурност, опонентите му го винят в погазване на свободата на мнения.