Изкуственото понижаване на курса на рублата води след себе си повече негативи, отколкото позитиви, предупреждава Руската централна банка. 

По-ниският курс не може да стимулира подобряване на качеството на стоките или пък повишаване на производителността на труда, посочват експертите от отдела за изследвания и прогнози на Централната банка, цитирани от РБК.

Девалвацията на рублата понастощем е национална политика, чрез която властите смятат, че ще постигнат балансиран федерален бюджет.
Очакванията на икономическото министерство са котировките в идните месеци да са около 63-64 рубли за долар. 

В оптимистичния за тях сценарий до края на 2018 г. рублата ще отслабне до 70,8 за долар. Целевата макропрогноза предвижда курсът да завърши годината на 68 рубли, а 2018-а- на 70,3 рубли.

„Ако Русия продължи политиката за слаба валута, в нея би имало повече минуси, отколкото плюсове“, пише в доклада  на Централната банка на руската федерация. 

Според анализаторите има четири основни заплахи от изкуствено понижение в курса на рублата.

На първо място е забавянето на ръста на производителността на труда. 

„Слабата валута оказва подкрепа основно на трудоемките сектори като строителство, селско стопанство и държавно управление, а не на капиталовите отрасли като добив и преработка на суровини, производство на оборудване, транспорт, търговия и логистика. Затова втората група по-скоро губи заради ръста на вносните цени в рубли. Трудоемките отрасли от своя страна се характеризират с по-ниска производителност на труда“, пише в документа.

Експертите отбелязват, че по този начин слабата валута „субсидира“ отрасли с ниска производителност на труда, не позволява прехвърляне на ресурси към други сфери и така се ограничава производственият капацитет на икономиката.

Вторият риск е свързан с ниския потенциален ръст в случай на демографски ограничения. Такъв проблем може да възникне в трудоемки отрасли, свързани и с търговията, като добива на суровини, металургия, енергетика, химическа и хранително-вкусова промишленост. 

В това отношение Русия се различава от Китай, където търсенето на работна ръка се задоволява от прираста на населението и от урбанизацията.
Отслабването на националната валута може да бъде съпроводено и от по-нисък жизнен стандарт, тъй като трудоемките производства обикновено се намират в по-бедни региони, където трудът е евтин. 

"Дъмпингът при работните заплати чрез понижаването на валутния курс ще доведе до това Русия да трябва да се конкурира при понижението на заплатите с по-бедни държави, където има излишък на евтина работна ръка. Стимулирането на такова развитие би довело до влошаване на структурата на руската икономика, до развитието на по-малко продуктивни сектори, до по-малко предлагане на пазара на труда, поради което ще се наложи устойчиво понижение на работните заплати и на жизнения стандарт“, се казва още в анализа на Централната банка.

Последният риск се крие в потенциално технологично изоставане. До това може да се стигне заради опитите да се произвеждат и предлагат стоки, без да се използват последни технологии, като това от своя страна ще доведе до понижение на заплатите и други разходи.

„Ръстът на благосъстоянието изисква интеграция в глобалните производствени вериги на по-високо ниво, а за това е необходимо развитие на човешкия капитал и наличие на високо квалифицирани кадри", подчертава институцията.

РБК посочва, че нито от министерството на финансите, нито от това на икономиката, нито пък от Централната банка някога са споменавали, че водят политика на последователно отслабване на националната валута.

Това не е вярно. По един или друг начин тази теза се е прокрадвала в твърденията на редица политици, особено на министъра на икономическото развитие на Русия Максим Орешкин.

По думите му отслабване на рублата може да има през второто или третото тримесечие на тази година. При сегашната цена на нефта обменният курс може да се понижи до 62-63 рубли за долар в края на годината, а ако петролът поевтинее до 40 долара за барел, валутата може да отслабне до 68 рубли за долар.