Общо 423 кг хероин са задържани при проверка на камион ГКПП Видин-Калафат. Това съобщи директорът на агенция "Митници" Георги Костов на съвместна пресконференция с главния прокурор Сотир Цацаров и главния секретар на МВР Младен Маринов.

Хероинът е открит в палети с плочки теракота в тежкотоварен автомобил със софийска регистрация. Дрогата е с изключително висока чистота, доближаваща 70%. Прогнозната цена е над 63,4 милиона лева.

Находката е установена от Агенция Митници в гр. Лом при съмнение за фирмата, която е трябвало да получи пратката. Митничарите се усъмнили заради миризма на оцет. Шофьорът на камиона е български гражданин, но освен него е задържан и изпращачът на наркотиците, съобщи главният секретар на МВР Младен Маринов.

"Успяхме да установим склада, където е претоварена стоката и да задържим изпращача, който е организирал претоварването на стоката и изпращането й към крайната дестинация - Холандия", съобщи още Маринов. 

Полицията е установила и целия път на стоката от преминаване на българо-турската граница на 17 май с влекач и ремарке с иранска регистрация, управлявано от иранец до мястото, където стоката е била разтоварена.

„Оттам стоката е претоварена на български влекач и ремарке с водач на български гражданин, който е 56-годишен“, допълни Младен Маринов.

По думите му изпращачът е управител на търговско дружество със седалище в София, на което съпругата му е собственик. Към момента тя не е задържана, защото продължават оперативно-издирвателните мероприятия. Арестуваният е 43-годишен български гражданин има криминални регистрации, но не за наркотрафик.

Сотир Цацаров припомни, че на 24 април тази година на "Капитан Андреево" са открити около 214 кг хероин в консерви с подправки за паниране на пилешко месо, а миналото лято на ГКПП "Лесово" в камион са задържани други над 200 кг. хероин в консерви от доматено пюре.

"Общото между трите случая е маршрутът - крайна точка е Холандия, но към момента не може да се твърди за връзка", посочи Цацаров, цитиран от Би Ти Ви.