Гражданите на Швейцарците решиха да кажат "не" на ядрената енергетика, макар че планът е отказът от мирния атом да е постепен.. Новата стратегия на страната е постепено затваряне на петте ядрени реактора, един от които е най-старият работещ реактор в света, и замяната им с производство на ток от възобновяеми енергийни източници. 

"За" новата енергийна стратегия до 2050 г. гласуваха 58,2 на сто от участниците в допитването (1 321 947 души). Против края на ядрената енергетика гласът си са подали 41,8 на сто от избирателите или 949 169 души. Срещу преминаването към възобновяеми енергоизточници се обявиха само 4 от общо 26-те кантона и полукантона - Швиц, Обвалден, Гларус и Ааргау.

Новата стратегия бе подкрепена от парламента на Швейцария, но от най-голямата партия в страната - Демократичен съюз на центъра, поискаха референдум. Причината е, че има опасения, че новите правила ще доведат до по-високи сметки и ила риск от проблеми с електроснабдяването. Изчисленията са, че преходът към нов вид производство на ток ще струва на Швейцария над 200 милиарда франка до 2050 година. Правителството обаче оспорва тези сметки и твърди, че годишният разход на домакинство от 4-има души при новата стратегия ще е с около 40 швейцарски франка годишно. 

"Енергийната стратегия 2050" бе разработена от правителството и одобрена миналата есен от парламента. За отказ от ядрената енергетика се заговори още през 2011 г. след аварията в японската АЕЦ "Фукушима-1".