Изключване на животоподдържащите системи на пациенти в констатирана мозъчна смърт, ако близките им откажат да дарят органите за трансплантация. Такава идея лансира новият зам.-министър на здравеопазването д-р Мирослав Ненков, съобщи Нова тв.

По думите на д-р Ненков подобна практика от години има в повечето европейски страни, а България е на последно място по донорство. Целта на идеята е да се стимулира даряването на органи от пациенти, при които вече е констатирана мозъчна смърт. У нас практически няма законов регламент, който да стимулира донорството и това е проблем

Според зам.-министъра съпротивата срещу подобни инициативи идва, защото у нас има проблем с доверието в лекарите. Той заяви, че практически не е възможно да има объркване или нарочно действие при констатиране на мозъчна смърт, защото процедурата е сложна и зависи от много и различни специалисти.

Предложението вече предизвика спорове - от пациентска организация реагираха пред Нова тв, че не е допустимо да се поставя подобен ултиматум на близките на човек в мозъчна смърт. В писмо до медиите представители от неправителствения сектор определиха евентуална промяна в закона в този дух като "изнудване на близките на пациентите, изпаднали в мозъчна смърт".

От Агенцията по трансплантации казаха пред Нова тв, че е факт, че подобна практика има в Европа, но навсякъде свикването на обществото с донорството е отнело години , докато бъде въведен законов регламент за донорството.