Министерството на туризма е поискало от концесионерите на плажове да осигурят осветление нощем, а целта е повече безопасност за туристите и улесняване на полицейските проверки. Това обяви министърката на туризма Николина Ангелкова пред БНТ. От думите й не се разбра дали светлите плажове се очакват през тази година или следващата.

До края на 2017-а обаче министерството ще е готово с промени в законодателството и наредбите, с които да се регулира статутът на националните курорти. Специални правила ще има за инфраструктурата, преместваемите обекти, зелените площи, чистотата, паркингите. Плажовете ще бъдат разделени на 4 категории според спецификите си и отдалечеността им от курортите, обясни още Ангелкова, заявявайки, че новият проектозакон за устройство на Черноморието ще бъде представен за обществено обсъждане.

Ще се създаде туристически инспекторат и специален институт, който ще може да отнема звезди от категоризацията на хотели и заведения, каза още Ангелкова. Целта е да се реагира бързо, ако обект, предоставящ туристическа услуга, влоши обслужването или условията за клиентите си и се окаже, че вече не отговаря на изискванията за получената категоризация.

Едновременно с това обаче министерството ще отмени изискването хотелите и заведенията да се прекатегоризират на всеки пет години, а това щяло да позволи на тези, които работят добре, да бъдат поощрени.

Даването на звезди на туристистическите обекти вече щяло да е комплексно - тоест, ако става дума за хотел, който има и ресторант, и бар, и басейн - целият обект ще получава категория и няма да е възможно като сега хотелската част да е с 4 звезди, а ресторантът - с 2. Това щяло да разтовари бизнеса от представянето на десетки документи пред администрацията. Част от самите документи пък вече щели да се набавят по служебен път, твърди Ангелкова. 

Министърката обвини служебното правителство, че е бездействало и в резултат на това към момента са похарчени едва 5% от парите от бюджета, заделени за реклама на българския туризъм. 

Тя оцени зимния сезон като успешен, защото е отчетен ръст на броя на чужденците, посетили страната си, от 19,2%. Общият брой на отчетените туристи е бил 1,4 млн. души. За лятото се очаква 10-процентов ръст в сравнение с миналата година, когато е имало рекорд от над 8 милиона посетители, каза още Ангелкова.