Преди да продължи към Израел и Европа и преди ние да се заемем със следващия скандал и да забравим, ето кратък списък с причините, поради които посещението на Доналд Тръмп в Саудитска Арабия бе странно, неприлично, неетично и неамериканско.

1. Това бе много странен избор на дестинация за първо посещение извън САЩ. Предишните четирима американски президенти, двама републиканци и двама демократи, пътуваха за първи път или до Мексико, или до Канада – това са близки търговски партньори, съюзници, демократични държави и, разбира се, съседи. Вместо това Тръмп реши да направи първото си посещение като президент в олигархична клептокрация, която принуждава жените да крият лицата си и им забранява да пътуват без разрешение от мъжа.

2. Това бе много странно място, от което да говориш срещу ислямския екстремизъм. Въпреки че Саудитска Арабаия се притеснява от някои прояви на ислямски екстремизъм, тя подкрепя други. Саудитска Арабия финансира радикални уахабистки джамии и имами по целия свят. Осама бин Ладен бе поданик на Саудитска Арабия, както и 15 от общо 19 извършители на самолетните атаки от 11 септември 2001 година.

3. Танцът с мечовете. Всеки американски президент се е срещал със саудитците и, разбира се, стабилността на Саудитска Арабия и нейният петрол са от огромно значение за политиката по сигурността на САЩ. Но досега американските президенти даваха ясно да се разбере, че се налага да работят със саудитите, но без да приемат тяхната култура. Тръмп, държавният секретар Рекс Тилърсън и други от делегацията направиха точно това, като се включиха в зловещия танц само от мъже.

4. Обръщението на Иванка Тръмп към жените предприемачки. Саудитските жени са принудени да покриват техните глави, а много често и лицата си. Те нямат право да карат коли, нямат право да пътуват без разрешението на мъжа, лишени са от права и от образование. В този контекст Иванка Тръмп популяризира жените „предприемачки“ - това изглеждаше цинично, каквото си беше. Съобщението, че Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства ще дарят пари за нейната фондация, беше много по-просташки бакшиш от всичко, за което Хилъри Клинтън си е мечтала.

5. Тилърсън заговори за човешките права в Иран. Да, американците често са лицемери по отношение на това къде и кога говорят за човешки права. Но да осъдиш неспазването на човешките права в Иран, докато си в Саудитска Арабия, където няма политическа и религиозна свобода, е лицемерие от следващо поколение. По-добре да не беше казвал нищо.

6. Тилърсън даде пресконференция само за чуждестранни медии. Пътуващите с президента американски журналисти не бяха поканени. Вероятно Белият дом не искаше американците да научат какво прави президентът им в Саудитска Арабия.

А сега напред към Йерусалим и Ватикана.

...

Коментарът е от "Вашингтон пост". Преводът е на Клуб Z.

Танцът с мечове на Тръмп, Тилърсън и компания в Рияд: